Vitamina B12 în cancer. Tot ce trebuie să știți

Vitamina B12 este un nutrient esențial  pentru organismul nostru. În ciuda acestui lucru este cea mai controversată vitamină și este suplimentul despre care sunt cel mai des întrebată de pacienți și de către alți colegi medici.

În acest material o să ne lămurim la ce ne trebuie vitamina B12, câtă ne trebuie, adică doza, dacă are vreo legătură cu apariția cancerului și dacă pacienții care au deja cancer, sunt deja în timpul tratamentului oncologic pot să suplimenteze cu vitamin B12 sau nu.

Caracteristici generale

Vitamina B12 este o vitamină hidrosolubilă, care se regăsește în alimente sau sub formă de suplimente. Pentru că vitamina B12 conține cobalt, diferitele tipuri de vitamină B12 pot fi întâlnite cu denumirea de cobalamine (metilcobalamina, ciancobalamina, 5 deoxi-adenozilcobalamina, hidroxicobalamina).

Vitamina B12 este necesară pentru dezvoltarea, mielinizarea și buna funcționare a sistemului nervos central; formarea sănătoasă a globulelor roșii din sânge; sinteza ADN-ului  dar și pentru metabolismul acizilor grași și sinteza aminoacizilor în mitocondrii. De asemenea, joacă un rol important în metabolismul homocisteinei.

Vitamina B12 se leagă de proteinele din alimente și trebuie eliberată înainte de a fi absorbită. Procesul începe în gură, atunci când alimentele sunt amestecate cu saliva. Mai multă vitamina B12 este eliberată din matricea sa alimentară, prin activitatea acidului clorhidric și a proteazei gastrice, în stomac. În duoden, vitamina B12 eliberată se combină cu factorul intrinsec, o proteină secretată de celulele parietale ale stomacului. Complexul rezultat este absorbit în ileonul distal, parte din intestinul subțire. Fără acest proces de desfacere din alimente și combinare cu factorul intrinsec, vitamina B12 NU poate fi absorbită de intestinul uman.

Evaluarea valorii vitaminei B12

Ca să știm cum stăm cu vitamina B12, aceasta poate fi evaluată prin  măsurători ale nivelurilor plasmatice ale vitaminei B12. Majoritatea laboratoarelor definesc valori anormale din ser sau plasmă ca fiind mai mici de 200 sau 250 pg/mL.

Nivelul seric ale acidului metilmalonic (MMA), un metabolit asociat vitaminei B12, este cel mai sensibil marker al stării vitaminei B12, iar un nivel de MMA mai mare de 0,271 micromol/L sugerează deficiența vitaminei B12.

Dacă avem dubii dacă valoarea de vitamina B12 este buna sau nu, cel mai util este sa facem atat analiza vitaminei B12 cât și valoarea de MMA.

Doza zilnică necesară de B12

Nivelul mediu zilnic de aport suficient pentru a satisface cerințele nutritive ale aproape tuturor persoanelor sănătoase adulte este de 2,4 micrograme – sigur cu diferențe la femei în perioada în care sunt gravide sau alăptează – însă noi nu vom discuta despre problemele legate de fertilitate, sarcina, alaptare. O să ne concentrăm pe nevoia persoanelor adulte, în condiții obișnuite, pentru o alimentație sănătoasă și pentru o persoană în timpul tratamentului pentru diferite tipuri de cancere.

Surse de vitamina B12 și absorbția ei

Vitamina B12 este prezentă în alimente de origine animală –  scoici, pește, carne, ouă și produse lactate. Alimentele vegetale nu conțin în mod natural vitamina B12. Cu toate acestea, cerealele fortificate pentru micul dejun sau drojdiile nutritive fortificate sunt surse ușor disponibile de vitamina B12.

Biodisponibilitatea vitaminei B12 (adică cât absorbim din vitamina B12 pe care o mâncăm) din alimente variază în funcție de doza de vitamina B12, deoarece absorbția scade drastic atunci când capacitatea factorului intrinsec este depășită (la 1-2 mcg de vitamina B12). Am menționat deja că vitamina B12 se leagă de o moleculă secretată de celulele stomacului, moleculă numită factor intrinsec. Fără el vitamina B12 nu se poate absorbi.

Biodisponibilitatea variază și în funcție de tipul de sursă de hrană. De exemplu, biodisponibilitatea vitaminei B12 pare a fi mai mare în produsele lactate decât în carne, deci cu toate că produsele lactate au, în general, mai puțină vitamina B12 ele pot fi totuși surse destul de bune, pentru că absorbția vitaminei B12 din ele pare să fie mai bună. Biodisponibilitatea vitaminei B12 din suplimentele alimentare este mai mare decât cea din sursele alimentare. Acest aspect poate fi important pentru persoanele care sunt în deficit.

Deficitul vitaminei B12

Cauzele deficitului de vitamina B12 includ dificultatea de absorbție a vitaminei B12 din alimente, lipsa factorului intrinsec, intervenții chirurgicale la nivelul tractului gastrointestinal, utilizarea prelungită a anumitor medicamente (de exemplu – metformin sau inhibitori ai pompei de protoni) și deficiență alimentară. Anumite afecțiuni congenitale, cum ar fi defectele ereditare ale factorului intrinsec sau malabsorbția congenitală a vitaminei B12 (boala Imerslund-Gräsbeck), pot provoca, de asemenea, deficit sever de vitamina B12.

Efectele deficitului de vitamina B12 pot include anemie megaloblastică, precum și un număr scăzut de globule albe și roșii, trombocite sau o combinație; glosita limbii; oboseală; palpitații; piele palidă; demenţă; pierdere în greutate. De asemenea, pot apărea modificări neurologice, cum ar fi amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. Aceste simptome neurologice pot apărea fără anemie, astfel încât diagnosticul și intervenția precoce sunt importante pentru a evita deteriorarea ireversibilă neurologică.

Suplimentarea vitaminei B12 după o intervenție chirurgicală gastrointestinală

Procedurile chirurgicale cum ar fi cele pentru îndepărtarea totală sau parțială a stomacului (gastrectomie), la pacienții cu cancer de stomac, pot provoca o pierdere completă sau parțială a celulelor care secretă acid clorhidric și a celulelor care secretă factor intrinsec. Astfel, aceste proceduri reduc cantitatea de vitamina B12, în special vitamina B12 legată de alimente, pe care organismul o poate folosi..

E necesară, în urma analizei, administrarea  intramusculară de vitamina B12, la pacienții care au fost suferit gastrectomie totală. La cei cu gastrectomie parțială, trebuie verificată valoarea, ca să vedem dacă a rămas suficient factor intrinsec pentru a asigura absorbția ulterioară.

Se poate administra în varianta injectabilă vitamina B12 de 1000 micrograme, cu eliberare prelungită, o luna da și o luna ba sau 100-200 micrograme, în fiecare lună. Pentru a fi siguri că suplimentarea este corespunzătoare, valorile trebuie verificate prin analize de sange. Verificați valoarea înainte să începeți suplimentarea. Dacă valoarea este scăzută, verificați 1 dată la 3 luni, până la normalizare și apoi 1 dată pe an.

Suplimentarea vitaminei B12 pentru persoanele vegane

Dacă v-ați hotărât să adoptați fie o dieta vegană, adică să excludeți complet produsele de origine animală sau chiar dacă v-ați hotărât să reduceți foarte mult, chiar dacă nu sunt complet excluse, produsele de origine animală, adică carnea, ouăle și lactatele, atunci veți avea nevoie de suplimentarea vitaminei B12. Da, chiar și persoanele care au fost tratate de cancer, dacă se hotărăsc să adopte o dietă vegană sau bazată în principal pe plante, atunci vor trebui să suplimenteze vitamina B12.

Din păcate, am întâlnit persoane care au adoptat o dieta vegană, care au fost chiar foarte atenți să aibă suficiente surse de proteine vegetale, să aibă o diversitate de plante și totuși au ajuns să aibă probleme de sănătate pentru că nu au suplimentat vitamina B12.

Suplimentarea vitaminei B12 la pacienții cu cancer

Dovezile pentru o relație între vitamina B12 și riscul de cancer sunt mixte. Unele dovezi susțin o legătură între riscul crescut de cancer și aportul sau concentrațiile sanguine mai mari de vitamina B12(3,4) , unele susțin o legătură cu aportul sau concentrațiile mai mici, iar unele dovezi indică nicio legătură.

Unele dovezi observaționale arată, de asemenea, o asociere între suplimentele care conțin vitamina B12 și un risc mai mare de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Însă multe dintre studiile acestea presupuneau administrarea împreună atat de vitamina B12 cât și de acid folic la acele persoane (5). Și nivelurile ridicate de acid folic sunt potențial legate de riscul crescut de cancer colorectal, astfel încât rezultatul s-ar putea datora mai degrabă acidului folic decât vitaminei B12.  Unele dovezi observaționale nu arată nicio asociere între concentrațiile sau aportul ridicat de vitamina B12 și riscul crescut de anumite tipuri de cancer (6,7,8).

De exemplu, o meta-analiză a 18 RCT care a inclus 74.498 de persoane a constatat că suplimentele care conțin vitamine B, inclusiv 20 până la 2000 mcg/zi vitamina B12, au avut un efect redus sau nu au avut efect deloc asupra incidenței cancerului, a deceselor cauzate de cancer sau a mortalității de orice cauză în timpul urmăririi. (9)

De asemenea, două meta-analize au găsit asocieri între concentrații sau aporturi mai scăzute de vitamina B12 și un risc mai mare de cancer colorectal [10] și cancer de pancreas [11].

Știind aceste lucruri, cea mai prudentă abordare este să luăm suplimente de vitamina B12 doar atunci când avem niveluri anormale de B12 în sânge și dacă avem probleme care să împiedice absorbția. Însă, de asemenea, știind că există consecințe serioase dacă apare deficit de vitamina B12 are sens să suplimentăm atunci când, prin analize de sange, putem să vedem clar că există deficit.

Iar la pacienții cu cancer gastric, care au nevoie de gastrectomie totală, deci scoaterea completă a stomacului, clar va fi nevoie de suplimentare injectabilă de vitamina B12, pentru tot restul vieții.

De asemenea, la unii pacienți oncologici care au tratamente cu anumite medicamente, de exemplu Pemetrexed (Alimta), pentru cancer pulmonar avansat, pentru reducerea toxicității tratamentului se face încărcare cu vitamina B12 injectabil, în săptămâna precedentă administrării și apoi după administrare, conform unui protocol.

Concluzii

Prin urmare, suplimentarea cu B12, ca și cu oricare altă vitamină, are sens dacă există deficit, dacă există un minus.

Ideea cu care vreau să rămâneți este că atunci când avem clar nevoie, suplimentarea de vitamina B12 se poate face chiar și la persoanele cu cancer.

Biografie

  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
  2. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/vitamin-b12
  3. https://aacrjournals.org/cebp/article/28/4/814/71910/Elevated-Vitamin-B12-Levels-and-Cancer-Risk-in-UK
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877782115002854?via%3Dihub
  5. https://aacrjournals.org/cebp/article/28/2/275/71897/Folic-Acid-and-Vitamin-B12-Supplementation-and-the
  6. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-020-00628-7
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3790153/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3950867/
  9. https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2016/08020/effect_of_vitamin_b_supplementation_on_cancer.1.aspx
  10. https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/doseresponse-metaanalysis-reveals-an-association-between-vitamin-b12-and-colorectal-cancer-risk/7EC3D54049247E43D40F1A807AF22965
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29595633/
Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close