Vitamina C
-
Denumiri comune pentru acelaşi produs:
Vitamina C, acid ascorbic, ascorbat, ascorbat de sodiu.
-
Cum funcţionează:
Este o vitamină hidrosolubilă, care se găseşte în multe legume şi fructe şi este indispensabilă pentru multe roluri fiziologice (de exemplu – formarea de colagen, sinteza de peptide).
Vitamina C nu se sintetizează în organismul uman, prin urmare avem nevoie de aport extern, adică să o luăm din alimente. În lipsa vitaminei C, apare boala numită scorbut.
Are acţiune antioxidantă , protejând împotriva radicalilor liberi de oxigen.
Absorbţia vitaminei C din mâncare este de 70-90% cînd aportul este între 30-180mg/zi. Dacă aportul creşte peste 1gr/zi, absorbţia scade la sub 50%, iar vitmina C neabsorbită este excretată prin urină.
Dozele zilnice recomandate de vitamina C, pe care ar trebui să le aducem prin consumul de fructe şi legume, sunt de 90mg pentru bărbaţii adulţi şi 75mg pentru femeile adulte, nevoile crescând dacă femeia este gravidă sau dacă alăptează.
Vitamina C a fost examinată într-o multitudine de studii.
Studiile privind suplimentarea cu vitamina C pentru prevenţia sau tratarea bolilor cardiovasculare nu au avut rezultate pozitive, dimpotrivă, în unele studii, utilizată împreună cu vitamina E, a crescut riscul cardiovascular.
Vitamina C a fost studiată atât pentru prevenţia cât şi pentru tratarea cancerului. În prevenţia cancerului, rezultatele sunt mixte, având însă un profil bun de siguranţa şi reducând stresul oxidativ.
Utilizarea de megadoze de vitamina C în tratarea cancerului nu a avut rezultate pozitive. Este studiată în continuare, dar doar în asociere cu anumite variante din tratamentul standard optim oncologic, sub nicio formă în locul acestuia.
Dacă doriţi să utilizaţi vitamina C în doze mari, adică mai mult decât cele obţinute din alimentaţie, în timpul tratamentului pentru cancer, este important să discutaţi acest lucru cu medicul dvs oncolog.
Vitamina C în doze mari poate scădea eficienţa radioterapiei şi anumitor tipuri de chimioterapie.
-
Beneficii presupuse:
A fost studiată pentru prevenţia sau reducerea simptomelor de răceală, dar s-a observat că are utilitate doar pentru persoanele care anterior trecuseră printr-un stres fizic sever.
Vitamina C a arătat potenţial pozitiv în tratarea Helicobacter pilori, atunci când a fost adăugată la tratamentul standard.
De asemenea, a îmbunătăţit valorile glicemice şi lipidice la persoanele cu diabet, atunci când a fost adăugată la tratamentul standard.
-
Atenţionări speciale:
Este contraindicată persoanelor care au litiază renală (pietre la rinichi) sau altă boală renală şi persoanelor cu hemocromatoză.
Comprimatele masticabile, în cantităţi mari, pot eroda smalţul dinţilor şi predispun la apariţia cariilor.
-
Efecte secundare:
Supradozarea şi apariţia de efecte secundare în urma utilizării vitaminei C sunt rare.
Ocazional poate apărea:
- Diaree
- Greaţă
- Crampe abdominale
- Litiază renală (pietre la rinichi)
-
Comentarii:
Vitamina C creşte absorbţia fierului.
Vitamina C în doze mari poate scădea eficienţa radioterapiei.
Vitamina C în doze mari poate scădea eficienţa anumitor scheme de chimioterapie ( de exemplu, cele care conţin – vincristina, doxorubicina, metotrexat, cisplatin, imatinib).
Vitamina C creşte absorbţia paracetamolului şi riscul de efecte adverse.
Avem suficiente motive să credem că aportul de vitamina C prin consumul crescut de legume şi fructe este benefic, însă suplimentarea cu doze mari nu şi-a dovedit utilitatea.
Bibliografie
- https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/vitamin-c
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
- Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/
- The efficacy of Helicobacter pylori eradication regimen with and without vitamin C supplementation. Dig Liver Dis. 2009 Sep;41(9):644-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19493713/
- Antioxidant supplements for prevention of gastrointestinal cancers: a systematic review and meta-analysis. Lancet. 2004 Oct 2-8;364(9441):1219-28 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15464182/
- Vitamin C: intravenous use by complementary and alternative medicine practitioners and adverse effects. PLoS One. 2010 Jul 7;5(7):e11414. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20628650/