Turmeric/Curcuma
Denumiri comune pentru acelaşi produs:
Turmeric, Curcuma, Şofranul indian, Jiang huang, Curcuma longa, Curcuma domestica, Curcuma aromatica
Cum funcţionează:
Turmericul şi componenta ei, curcuma, sunt foarte discutate pentru că au variate efecte biologice, dar sunt greu de studiat pentru că sunt foarte instabile şi au biodisponibilitate scăzută (adică o cantitate mică din ce mâncăm ajunge în fluxul sangvin). Piperul negru creşte biodisponibilitatea curcuminei.
Turmericul a fost studiat pentru efectele de chemoprevenţie, anti-inflamatoare, anti-proliferative, anti-oxidante, anti-bacteriene.
Beneficii presupuse:
Studiile efectuate au avut rezultate mixte, adică nu putem spune sigur dacă utilizarea turmericului are efect sau nu. Însă având un profil de siguranţă bun, acesta poate fi folosit.
Studii cu efecte pozitive au fost efectuate pentru pacienţii cu cancer colorectal si pentru cei polipi la nivelul tubului digestiv (4,5,6), cancer pancreatic (7).
Curcuma a fost folosită la pacienţi care erau în tratament cu capecitabină, docetaxel, gemcitabină, FOLFOX. S-a văzut că poate fi folosită în siguranţă şi cu potenţial de a scădea unele efecte secundare ale acestor produşi chimioterapici.
Atenţionări speciale:
Curcumina poate interfera cu enzimele citocromului P450 şi în acest fel poate interfera în mod negativ cu tratamentul pacienţilor trataţi cu doxorubicină şi ciclofosfamidă. Consulataţi-vă cu oncologul dvs dacă vreţi să luaţi suplimentul în timpul chimioterapiei.
Turmericul poate scădea efectul următoarelor medicamente – aspirina, indometacin, ibuprofen, paracetamol.
Turmericul poate creşte riscul de sângerare la pacienţii sub tratament cu warfaină sau alte anticoagulente.
Nu folosiţi turmeric dacă:
Aveţi litiază biliară (pietre la fiere).
Aveţi sau sunteţi la risc de litiază renală (pietre la rinichi).
Efecte secundare:
Urticarie, erupţii cutanate
Comentarii:
Turmericul este o plantă al cărui rizom (partea care creşte în pământ) este folosit precum condiment în bucătarie dar şi preparat ca supliment în farmacie. Turmericul este principalul ingredient în pudra pentru curry.
Cea mai studiată componentă a turmericului este curcuma, cea care îi dă culoarea galbenă-portocalie, şi cea mai studiată pentru presupusele efecte medicinale ale plantei.
Turmericul mai are cel putin încă 300 de componente, în afară de curcumă, cum ar fi – dimethoxy- şi bisdemethoxycurcumina, resveratrol, polifenoli, vitamine (B1,C,E), minerale (fier, calciu,fosfor) etc.
Bibliografie
- https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/turmeric
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6146
- https://www.nccih.nih.gov/health/turmeric
- https://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/4/3/354.short
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16757216/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15090465/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18628464/