Omega 3
Denumiri comune pentru acelaşi produs:
EPA (acid eicosapentaenoic), DHA (acid docosahexaenoic), ALA (acid alfa-linolenic), acizi graşi omega 3
Cum funcţionează:
Pentru că există studii cu efecte pozitive, chiar dacă cu oarecare inconsecvenţă în reproducerea efectelor de la un studiu la altul, şi există şi un mecanism biologic plauzibil, fără efecte secundare serioase şi cu un profil bun de siguranţă, ESPEN (Societatea Europeană de Nutriţie Enterală şi Parenterală) a inclus EPA în cadrul suplimentelor care pot fi recomandate pacienţilor cu cancer (cu menţiunea că nivelul de dovadă este încă mic).
EPA este acid gras polinesaturat N-3 cu lanţ lung. Uleiul de peşte (folosit cel mai frecvent în doze de 4-6 gr/zi) şi EPA (folosit cel mai frecvent în doze de 1-2gr/zi) scad răspunsul inflamator la pacienţii cu cancer. EPA are efecte pozitive modeste asupra malnutriţiei pacienţilor oncologici.
Posibil efect protector împotriva neuropatiei induse de unii agenţi de chimioterapie.
Beneficii presupuse:
În multiple studii mici, suplimentarea cu Omega 3 la pacienţii cu cancer a îmbunătăţit apetitul, aportul caloric, greutatea corporală, calitatea vieţii la pacienţii care scad în greutate, a scăzut rata de neuropatie apărută în timpul chimioterapiei.
Omega 3 are şi utilizări non-oncologice, cum ar fi – scăderea colesterolului, prevenţia bolilor cardiovasculare, managementul depresiei.
Atenţionări speciale:
Există unele studii care arată ca acizii graşi Omega 3 pot creşte timpul de sângerare la pacienţii care iau medicamente anticoagulante (Sintrom, Trombostop, Xarelto, Eliquis etc) sau antiagregante (Clopidogrel, Aspirină etc). Dacă sunteţi pe un astfel de tratament discutaţi cu medicul dvs dacă este oportună suplimentarea cu Omega 3.
EFSA (Autoritatea Europeană pentru Evaluarea Siguranţei Alimentelor) a concluzionat ca doze de până la 5gr/zi nu prezintă un risc deosebit pentru creşterea timpului de sângerare.
Pacienţii care sunt sub tratament cu ibrutinib NU trebuie să suplimenteze cu Omega 3.
Efecte secundare:
Gust de peşte în gură, diaree, greaţă.
Comentarii:
Diferitele forme de acizi graşi Omega 3 se pot găsi direct în alimentaţie, în unii peşti, unele alge, seminţe de in, seminţe de chia, nuci. ALA este forma care se găseşte în plante şi EPA şi DHA sunt formele mai des întâlnite în peşti. După ingestie, ALA este transformat în corpul nostru în EPA şi DHA, dar conversia nu este una cu randament mare. De aceea, în suplimente o să găsiţi direct EPA şi DHA.
Bibliografie