Soluţii practice pentru deblocarea tubului şi alte probleme tehnice

 

Probleme cu gastrostoma și ce să faci (troubleshooting)

  1. Cea mai des întâlnită problemă este infectarea zonei în care se află tubul și acest lucru se datorează curățării necorespunzătoare. Dacă observi semne de infecție, adresează-te medicului imediat.
  2. Altă problemă frecventă este blocarea tubului. Acest lucru se întâmplă fie pentru că am pus mâncare făcută în casă care nu era suficient de lichidă sau avea cocoloașe, fie pentru că nu am spălat tubul corect cu apă, înainte și după administrarea mâncării sau a medicamentelor.
  3. Tubul iese afară din stomac. Neapărat mergi înapoi la medicul care a montat gastrostoma! 
  4. Capacul care închide tubul se desprinde și cade de pe tub sau nu se mai închide bine, contactează medicul sau reprezentantul firmei de la care este gastrostoma ta (de aceea este foarte important să știi ce fel de tub ai și de la ce firmă este și ai o metodă de contact). Reprezentatul firmei îți poate da un capac nou. Acesta se pune așa cum ai face cu un furtun de gradină. Tai partea unde e fixat capacul și puțin din capătul tubului și fixezi noul capac.

Nu încerca Cola sau alte sucuri pentru pentru a debloca tubul! Sucurile pot interacționa cu mâncarea sau medicamentele rămase pe tub și le pot face și mai difîcil de îndepărtat.

Nu încerca să introduci sârme sau alte obiecte în tub!

Ce poți încerca pentru a debloca tubul, înainte să suni medicul:

  • Atașează o seringă goală tubului și trage și împinge de mai multe ori ca să creezi presiune.
  • Dizolvă 2 lingurițe de bicarbonat în 50 ml apa caldă, dar NU fierbinte și curăță tubul cu ea.
  • Poți încerca să speli tubul și cu 50 ml de apă minerală.
  • Dacă nu reușești cu apă și poți vedea cu ochiul liber unde este blocajul de-a lungul tubului, poți folosi un prosop înmuiat în apă caldă. Pune prosopul peste tub și apasă tubul între degetul mare și celelalte degete pentru a înmuia zona blocată. Apoi reîncearcă să speli tubul cu o seringă cu apă minerală sau apă calduță cu bicarbonat.

Dacă tubul nu se desfundă, contactează medicul care ți-a montat gastrostoma!

Pentru mai multă claritate, urmărește materialul video!

Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close