Sfaturi practice pentru efectele secundare din timpul chimioterapiei şi radioterapiei
Dacă sunteți diagnosticat cu o formă de cancer este important să înțelegeți că atât boala cât și tratamentul vor avea influență asupra statusului vostru nutrițional. La începerea tratamentului oncologic, discutați cu medicul vostru despre ce efecte secundare cu impact asupra alimentației este posibil să suferiți.
Cu cât ești mai informat, cu atât poți să te pregătești mai bine pentru perioada prin care vei trece.
O să ai multe simptone neplăcute de-a lungul tratamentului, dar nu toate pot fi rezolvate prin nutriție și este important să poți face diferența între ele, tocmai pentru a ști ce stă în puterea ta să îmbunătățești și ce nu.
Un exemplu des întâlnit este cel al hemoleucogramei. Hemoleucograma este o analiză de sănge care evaluează numărul de hematii (globule roșii), leucocite (globule albe) și trombocite. Această analiză se face înaintea fiecărei ședințe de chimioterapie. Cu cât mai multe ședințe de tratament faceți, cu atât este mai posibil ca valorile indicate de hemoleucogramă să scadă. Cu siguranță, să mâncați corespunzător, să vă păstrați greutatea, să consumați alimente bogate în fier este util, dar nu există alimente anume pe care să le puteți consuma care să facă să crească semnificativ valoarea trombocitelor sau leucocitelor.
Un mit des întâlnit este acela că dacă bem suc de sfeclă vom reuși să creștem valoare hematiilor (globulelor roșii) și a hemoglobinei. Din păcate acest lucru nu este adevărat și dacă vreți să aflați mai multe despre sucul de sfeclă puteți accesa acest articol: https://irinamateies.ro/este-sucul-de-sfecla-anticancerigen/
Să discutăm unele dintre cele mai des întâlnite efecte adverse cu impact nutrițional din timpul tratamentului oncologic și sfaturi practice pentru a le combate!
1. Scăderea apetitului
Soluții practice
- Faceţi activitate fizică
- Mâncaţi mese mici, dense caloric
- Luaţi gustări cu aport caloric mare (semințe, alune, biscuiti, fructe uscate)
- Beţi smoothie hipercaloric (exemplu – 1 banană, 1 lingură unt de arahide, pudră de cacao, câteva frunze de spanac, lapte sau lapte vegetal)
- Mâncaţi în funcţie de program, nu de poftă
- Încercaţi un supliment de omega 3 (2 gr)
- Beţi suplimente orale nutriţionale hipercalorice (alimente dietetice speciale complete din punct de vedere nutritiv)
2. Oboseala și slăbiciunea
Oboseala şi slăbiciunea par a fi sinonime, dar se referă la lucruri oarecum diferite. Slăbiciunea se referă la scăderea forţei, resimţită prin nevoia de efort în plus, la orice mişcare. Slăbiciunea apare în urma scăderii masei musculare şi este una din cauzele oboselii resimţite de pacientul oncologic.
Oboseala despre care discutăm se referă la senzaţia de epuizare pe care o simt pacienţii, la tipul de fatigabilitate permanentă, care nu dispare nici după somn si care interferă cu capacitatea de a face activităţi simple. Oboseala nu se asociază neapărat cu o activitate anume, poate aparea şi când persoana face lucruri obişnuite. De cele mai multe ori persoana obosită nu se poate concentra, nu reţine bine informaţiile.
Este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră, să vedeţi dacă sunt cauze care pot fi îmbunătăţite. De asemenea, discutaţi şi cu un psiholog, este foarte uşor de confundat oboseala cu depresia.
Soluții practice
- Faceţi activitate fizică
- Faceţi-vă un program de odihnă și de activitate
- Alegeţi alimente uşor de gătit și ușor de mestecat
- Alegeţi alimente gata făcute
- Hidrataţi-vă
3. Constipația
Constipaţia poate apărea din cauza tratamentului sau se poate ca tumora să împiedice trecerea alimentelor prin tubul digestiv. Discutaţi în primul rând cu medicul dumneavoastră pentru a exclude cauzele non alimentare. Dacă luaţi morfină sau derivate ale acesteia, doar alimentaţia nu este suficientă pentru un tranzit normal şi va fi nevoie şi de medicaţie pentru menţinerea unui tranzit normal.
Soluții practice
- Hidrataţi-vă (6-8 căni de lichide/zi) – apă, compot de prune, ceai verde
- Consumaţi leguminoase – fasole, mazăre, linte, năut
- Consumaţi crucifere – varză albă, varză roșie, conopidă, brocoli, gulie
- Consumaţi fructe uscate (prune, smochine, curmale)
- Consumaţi seminţe de in măcinate
- Consumaţi tărâţe
- Adăugaţi psylium
- Consumaţi probiotice (iaurt sau de la farmacie)
- Faceţi un orar pentru mersul la toaletă
4. Diareea
În primul rând discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a exclude o cauză infecţiosă sau unele cauze ce ţin de tratamentul dumneavoastră (de exemplu radioterapia la nivelul abdomenului şi pelvisului).
Uneori, în urma intervenţiilor chirurgicale, se poate modifica anatomia tubului dumneavoastră digestiv. Acest lucru poate modfica frecvenţa şi/sau consistenţa scaunului dumneavoastră.
Soluții practice
- Nu consumaţi alcool
- Nu consumaţi cafea, produse cu cofeină
- Nu consumaţi maioneză
- Nu consumaţi lapte
- Nu mâncaţi leguminoase – mazăre, fasole, linte, năut
- Nu mâncaţi crucifere – varză, conopidă, brócoli, gulie
- Nu mâncaţi fructe uscate
- Nu consumaţi produce foarte recă sau foarte calde
- Mâncaţi pâine, orez, cus-cus, paste, cartofi , ouă, carne slabă
- Mâncaţi legume gătite , mere coapte, compot fără zahăr
5. Grețuri și vărsături
Chimioterapia, radioterapia și medicaţia dumneavoastră pentru alte probleme de sănătate, deshidratarea, durerea pot contribui la apariţia senzaţiei de greaţă. De aceea este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a întelege cauza acestor probleme şi pentru a vedea dacă situaţia se poate ameliora.
Luați medicamentele anti-emetice (contra grețurilor) pe care vi le-a prescris medicul!
Soluții practice:
- Mâncaţi porţii mici
- Mancaţi alimentele mai reci
- Alegeţi mâncare fără miros sau gust
- Alegeţi gustări uscate – sticksuri, biscuiţi
- Adăugaţi ghimbir
- Consumaţi sucuri reci de fructe
- Consumaţi bomboane mentolate, de lămâie, de ghimbir
Dacă vreți mai multe informații despre cele mai cunoscute efecte secundare care pot fi cauzate de către cancer sau tratamentul său, puteți să le studiați în amănunt în zona de blog dedicată lor https://irinamateies.ro/efecte-adverse-in-cancer/
Bibliografie
- National Comprehensive Cancer Network. (NCCN) Palliative care : Diarrhea. Version 1.2020. Accessed at https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/palliative.pdf
- Leser, N. Ledesma, S. Bergerson et al. Oncology nutrition for clinical practice. 2013:116.
- National Comprehensive Cancer Network. (NCCN) Palliative care : Constipation. Version 1.2020. Accessed at https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/palliative.pdf
- Leser, N. Ledesma, S. Bergerson et al. Oncology nutrition for clinical practice. 2013:116.
- net. Doctor approved patient information from ASCO. Accessed at https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/nausea-and-vomiting/what-is-it.html#references
- National Comprehensive Cancer Network. (NCCN) Cancer-Related Fatigue. Version 2.2020. Accessed at https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/fatigue.pdf