Pot să-mi cresc leucocitele dacă am cancer?

Cam 10% dintre pacienții cu cancer, care fac tratament cu chimioterapie, au nevoie să oprească medicația din cauza scăderii globulelor albe, numite și leucocite.

Ce sunt leucocitele? Ce sunt neutrofilele? 

Leucocitele sau globulele albe sunt celule produse la nivelul măduvei osoase și care acţionează împotriva infecţiilor, prin protejarea organismului de invazia unor microbi și prin distribuirea anticorpilor în cursul răspunsului imun – deci sunt elemente esențiale ale imunității organismului fiecărei persoane.

Denumirea de leucocite este un termen umbrelă pentru 5 tipuri de globule albe – dintre care subliniem Neutrofilele, pentru că despre ele discutăm mai des. Neutrofilele – reprezintă cel mai mare procent din leucocite și sunt prima linie în apărarea împotriva bacteriilor și fungilor.

De ce ne interesează neutrofilele? Pentru că, dacă ești pacient oncologic, auzi de la medicul tău că, din cauza neutropeniei, nu poți face tratamentul oncologic. Neutropenia este un mod medical de a spune că numărul neutrofilelor este prea mic și asta înseamnă că ești mai susceptibil la infecții (te poți îmbolnăvi mai ușor). La fel, leucopenia este modul medical de a zice că leucocitele, în totalitatea lor, au scăzut și din cauza aceasta ești mult mai vulnerabil în fața infecțiilor.

De cele mai multe ori, leucocitele scad după ședința de chimioterapie și apoi valorile cresc încet, până la următoarea tură de tratament. Alteori medicul oncolog o să-ți prescrie injecții cu niște substanțe numite factori de creștere, care o să determine creșterea numărului de leucocite. Având în vedere că aceste injecții au și efecte adverse, doar medicul oncolog hotărăște dacă trebuie să le faci sau nu.

Care sunt cauzele neutropeniei?

Neutrofilele pot să scadă, ducând la apariția neutropeniei, din mai multe cauze, în timpul tratamentului oncologic

 • tipurile de cancer care afectează măduva
 • chimioterapia
 • radioterapia (mai ales atunci când zona care este iradiată include pelvisul, abdomenul, toracele, coloana vertebrală)
 • tratament cu corticosteroizi
 • transplant medular

Persoanele mai în vârstă, mai ales cele peste 65-70 de ani sau persoanele care deja au alte boli care pot afecta sistemul imunitar (exemplu – HIV), au un risc mai mare de apariție a neutropeniei.

Care sunt semnele și simptomele neutropeniei? 

Neutropenia în sine poate să nu aibă niciun simptom. Majoritatea persoanelor află că sunt neutropenici în urma analizelor de sânge sau când au deja o infecție. Medicul tău stabilește analize periodice, care includ mereu hemoleucograma, tocmai ca să afle la timp dacă există o astfel de problemă.

Având în vedere că problema cu neutropenia este că te face vulnerabil la infecții, este important să îți avertizezi echipa medicala dacă începi să ai simptome care pot fi cauzate de o infecție

 • febră, frisoane, transpirații
 • dureri în gât, dureri de dinți
 • urinat des, usturimi la urinare
 • diaree persistentă
 • tuse, dificultăți la respirație
 • modificări la nivelul pielii în jurul unei tăieturi/înțepături/cateter

Dar ce putem face din punct de vedere alimentar?

O să găsiți online o dieta numită – dieta neutropenică ( https://irinamateies.ro/afla-ce-poti-manca-in-dieta-neutropenica/ ). În ciuda numelui, aceasta nu este o dieta care are ca scop să crească neutrofilele sau leucocitele. Scopul dietei este să conţină alimente şi să folosească metode pentru gătit care să scadă riscul de toxiinfecţii alimentare. Este o dietă cu o încărcătură mică de microbi, limitând şansele apariţiei infecţiilor. Această dietă este recomandată pacienţilor care au avut nevoie de un transplant, timp de 100 de zile după procedură. Este posibil ca unii medici să recomande un astfel de regim şi altor pacienţi pe care îi consideră cu sistemul imunitar compromis.

Adică, dacă vi se spune ca aveti globulele albe scăzute, este foarte important să evitați contactul cu persoane care ar putea avea boli contagioase, să vă spălați pe mâini și să aveți grijă la igiena voastră în general.

Clar trebuie să limitați și prezenţa microbilor în alimente şi să aveți grijă la regulile de igienă alimentară. Evitați carnea, ouăle, laptele și peștele crude. Nu consumați produse expirate sau care stau de mult timp în frigider. Spălați bine alimentele înainte de a le folosi.

Dar este important să înțelegeți că NU are rost să vă limitați mâncarea în mod excesiv și că s-a dovedit că evitarea legumelor și fructelor crude, atâta timp cât sunt bine spălate, nu aduce niciun beneficiu, ci dimpotrivă, poate aduce deservicii.

Putem cu ajutorul alimentatiei sau suplimentelor să creștem valoarea leucocitelor? 

Din păcate, nu există niciun fel de dietă care să ducă la creșterea globulelor albe. Însă dacă mâncați corespunzător, astfel încât să nu scădeți în greutate, să nu aveți un deficit de vitamine și minerale, să aveți un aport corect de proteine, toate aceste lucruri ajută. Deci alimentația corespunzătoare poate ajuta organismul să mențină valorile din analizele de sânge bune, dar nu putem să obligăm globulele albe să crească doar prin dietă.

În afara de diete, au fost încercate în studii și unele suplimente, cum ar fi –  astragalus, beta-glucani, glutamina, inozitol și melatonina. Din păcate, nici unele dintre cele încercate nu și-au dovedit eficiența, cu toate că unele studii cu inozitol și melatonină au părut promițătoare. De asemenea, au fost mai multe studii în care s-a încercat să se vadă dacă diferite forme de post negru, așa numitul fasting, ar putea ajuta, dar nici aici nu s-au obținut rezultate semnificative.

Îmi dau seama că această concluzie este foarte frustrantă, pentru că toți am vrea să existe mai multe soluții. Din păcate deocamdată nu le avem, așa că este important să mâncați ca să vă păstrați greutatea, să rămâneți în formă, să aveți aport corespunzător de vitamine, minerale și proteine, să vă odihniți suficient și să aplicați măsurile corecte de igienă personală și alimentară.

Bibliografie

 1. Camp-Sorrell, D. (2011). Chemotherapy toxicities and management. In C.H. Yarbro, D. Wujcik, & B.H.Gobel (Eds.), Cancer nursing: Principles and practice (7th ed., pp. 458–503). Burlington, MA: Jones & Bartlett Learning.
 2. Centers for Disease Control and Prevention. (2014, March). Hand hygiene in healthcare settings. Retrieved from http://www.cdc.gov/handhygiene
 3. DeMille, D., Deming, P., Lupinacci, P., & Jacobs, L.A. (2006). The effect of the neutropenic diet in the outpatient setting: A pilot study. Oncology Nursing Forum, 33, 337–343. doi:10.1188/ONF.06.337-343
 4. Eggenberger, S.K., Krumwiede, N., Meiers, S.J., Bliesmer, M., & Earle, P. (2004). Family caring strategies in neutropenia. Clinical Journal of Oncology Nursing, 8, 617–621. doi:10.1188/04.CJON.617-621
 5. Moody, K., Charlson, M.E., & Finlay, J. (2002). The neutropenic diet: What’s the evidence? Journal of Pediatric Hematology/Oncology, 24, 717–721. doi:10.1097/00043426-200212000-00007
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4059501/ Management of Neutropenia in Cancer Patients
 7. Neutropenia and thrombocytopenia. In DeVita VT, Lawrence TS, Rosenberg SA, eds. DeVita, Hellman, and Rosenberg’s Cancer: Principles and Practice of Oncology. 11th ed. 2019:2069-2076.
 8. Neutropenia & infection. In Brown CG, ed. A Guide to Oncology Symptom Management. 2nd ed. Pittsburgh, PA: Oncology Nursing Society; 2015:377-378.
Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close