Întrebări frecvente

Navigarea recomandărilor în timpul tratamentului oncologic poate să fie dificilă, mai ales când vine vorba despre alimentație și gestionarea efectelor secundare cu impact asupra nutriției.
Ca să vă ajut să navigați această perioadă dificilă am realizat o listă cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări .

Pe scurt, da. Mulți dintre pacienți utilizează mega-doze de vitamine. Ideea că dacă puțin este bine, mai mult trebuie să fie neapărat și mai bine, duce de obicei la supraconsum. Însă, atunci când vorbim despre vitamine această idee nu este neapărat valabilă. Există doze zilnice recomandate. Ele au anumite variabilități de la țară la țară și sigur avem toți particularități individuale, dar una peste alta diferențele nu sunt enorme.

Esențial este, dacă nu avem anumite probleme care ne împiedică, să încercăm să ne atingem necesarul de vitamine din mâncare.

Dar care sunt vitaminele la care să fim atenți pentru că depășirea dozei zilnice ar putea fi problematică? O să menționez 2 pe care eu le-am văzut în doze mari în produsele obișnuite din farmacii.

Vitamina A. Foarte multe din produsele de pe piață tind să aibă o doza mai mare decât 100% din necesarul zilnic. DZR este în jur de 3000 UI (900 microgr), cu unele diferențe între femei și bărbați. Dacă luați mai multe produse, promovate a fi pentru imunitate , este posibil să depășiți semnificativ necesarul.

Acidul folic. Și acesta este un nutrient din care găsim doze foarte mari în unele produse. Aportul în exces de acid folic poate să mascheze lipsa de vitamina B12. Având în vedere unele studii, este foarte important să nu depășiți necesarul zilnic mai ales dacă sunteti diagnosticat cu cancer de colon. Folații chiar ar fi cel mai bine să încercăm să îi luam din alimente (nu discut aici despre femeile însărcinate). Necesarul zilnic este în jur de 400 micrograme.

Dacă avem o deficiență, un minus, în analize, se poate să suplimentăm orice vitamină (dacă nu avem altă indicație particulară de la medic). Însă, dacă nu avem un minus, este posibil să ne supra-dozăm fără vreo utilitate și cu potențial pentru efecte negative!

Nu, nu avem niciun aliment care, de unul singur, să vindece cancerul. Și nu există, în general, nicio cură alimentară, de detoxifiere, de creșterea imunității, miraculoasă pentru vreun tip de cancer.

Există însă tipare de alimentație care pot avea influență pozitivă, în prevenția anumitor tipuri de cancere sau în prevenția recidivei. Este foarte important să rețineti că nu există o singură boală numită cancer, ci avem, de fapt, nenumărate boli sub cupola termenului de cancer. De asemenea, boala poate fi descoperită în diferite stadii, unele mai la început și altele mai avansate.

Tipul de cancer și stadiul cancerului ne ajută să ne dăm seama cât de mare poate să fie influența alimentației pe termen lung. Sunt cancere, cum ar fi tumorile mamare, pentru care stilul de viață (nu doar alimentația, ci și activitatea fizică, greutatea corporală, masa musculară etc) are importanță în prevenția recidivei. Însă dacă vorbim de o boală foarte avansată, atunci este mai puțin important ce alegem să mâncăm și este mult mai important să nu slăbim. Pentru că, în cancerele avansate, păstrarea greutății este lucrul, legat de supraviețuirea pe termen lung, cel mai important.

Prin urmare, concentrați-vă mai mult pe cum arată stilul vostru de a mânca per total, de-a lungul zilei și de-a lungul unei săptămâni. O să fie mai util decât să vă apucați să beți litri de suc de sfeclă sau să mâncați musai nu știu ce ciupercă adusă din Asia.

Cuvântul supliment este unul foarte cuprinzător. Aici intră și vitamine și minerale și extracte din plante și combinații între ele.

Este posibil ca în timpul tratamentului oncologic să avem anumite deficite de vitamine și minerale, uneori din cauza tratamentului în sine, alteori din cauză că nu putem mânca suficient. Dacă vedem din analize că avem un deficit, atunci are sens să suplimentăm fierul, calciul, magneziul sau ce mai este nevoie.

Nu luați doze mai mari decât doza prescrisă!

Suplimentele din plante, cu toate că pe etichetă scrie că sunt naturale, ele pot interacționa cu medicația. Așa că, înainte să le combinați, discutati cu medicul vostru.

Deci răspunsul la întrebarea “Oare trebuie să iau un supliment?” este diferit de la caz la caz.

Nu. Proteinele sunt necesare atât persoanelor sănătoase, cât și pacienților oncologici.

Dacă nu avem probleme de sănătate, avem nevoie de aproximativ 0,8 grame de proteine/kilogram corp/zi. Asta înseamnă că eu, care am 66kg, am nevoie, aproximativ de 52-53 grame de proteine, pe parcursul zilei. Sigur că nevoia asta poate să varieze în functie de câtă activitate fizică fac sau alte probleme care pot apărea în viața mea.

Pacienții oncologici au nevoi proteice ușor mai crescute, adică au nevoie între 1 și 1,5 grame de proteine/kilogram corp/zi.

Deci ne-am lămurit că sigur dacă sunteți în timpul tratamentului oncologic aveți nevoie de proteine. Dar oare din ce surse să alegeți proteinele?

Dacă vă simțiți bine și nu aveți diaree sau constipație, nu sunteți balonați și nici nu aveți alte contraindicații, alegeți surse cât mai diverse de proteine de calitate – pește, leguminoase, familia de semințe/nuci/alune, carne slabă, ouă, lactate.

Dacă aveți probleme cu tranzitul intestinal atunci clar că o alegeți și în funcție de aceste probleme.

Dacă faceți radioterapie la nivelul abdomenului și pelvisului o să fiți rugați ca, pe perioada tratamentului, să excludeți leguminoasele (fasole, mazare, linte, năut).

Bazându-mă pe ce întrebări primesc la cabinet și online, aș zice că cea mai răspândită idee greșită este faptul că trebuie eliminate anumite grupe alimentare.

Mulți pacienți îmi spun că de când au auzit ce diagnostic au nu mai mănâncă mai nimic, au trecut doar pe legume și fructe. Evident, la pachet cu lucrul ăsta, îmi spun și că au slăbit de când au aflat diagnosticul.

Sigur că recomandările nutriționale individuale pot să fie diferite, dar în general, nu este recomandat să vă apucați să renunțați la diverse alimente/grupe alimentare chiar când urmează să începeți tratamentul oncologic.

Nu știți cum o să vă simțiți în timpul tratamentului. Este posibil să nu suportați/tolerați anumite alimente. Este posibil să nu puteți mânca din cauza grețurilor/vărsăturilor. Având în vedere acest lucru și știind că scăderea în greutate este o problemă în timpul tratamentului, cel mai bun lucru este să mâncați alimentele cu care vă simțiți bine și care vă ajută să păstrați kilogramele și să nu eliminați alimente degeaba.

În primul rând să ne lămurim ce sunt probioticele și unde le găsim. Probioticele sunt bacterii prietenoase cu tubul nostru digestiv și le găsim fie la alimentară în produse de tipul – iaurt, chefir, miso sau la farmacie, sub formă de comprimate/pudre/lichide.

Probioticele ce se găsesc în alimente pot să fie consumate în siguranță de majoritatea pacienților. De preferat este să discutați cu medicul vostru, pentru că el este cel care știe detaliile stării voastre de sănătate.

Probioticele de la farmacie – fie că sunt medicamente, fie că sunt suplimente – trebuie luate cu precauție de anumiți pacienți oncologici. 

Persoanele care trebuie să fie atente sunt cele care

  • sunt imuno-compromise (asta puteți afla vorbind cu oncologul vostru)
  • au montat un cateter venos central
  • au o cameră implantabilă

În primul rând să ne lămurim că nu toate tratamentele pentru cancer sunt la fel. E important să știți ce tratament urmează să faceți voi, în mod personal, ca să puteți primi un răspuns corect la întrebarea – da sau ba pentru antioxidanți.

În al doilea rând este important să diferențiem între antioxidanții ca suplimente care se găsesc la farmacie și antioxidanții care se găsesc, în mod obișnuit, în mâncare. Problemele apar la antioxidanții din farmacie și nu la cei din mâncare.

Radioterapia și Antioxidanții.

Avem motive rezonabile să credem că antioxidanții în doze mari, din suplimente, pot scădea eficacitatea Radioterapiei.

Însă alimentele cunoscute ca surse de antioxidanți pot să fie consumate în siguranță, în porții obișnuite (nu vă apucați chiar în timpul radioterapiei să stoarceți kilograme de lămâi de dimineața până seara).

Efectul negativ, cel mai surprinzător, al suplimentării cu antioxidanți a fost asupra fumătorilor care fac radioterapie. Acestora le-a crescut rata de recidivă a bolii și le-a crescut mortalitatea.

Chimioterapia și Antioxidanții

Medicația chimioterapică nu este toată la fel. Este foarte important să discutați cu medicul vostru oncolog și să știți exact ce tratament faceți și să știți dacă substanța pe care o folosiți voi poate să aibă efect redus dacă este combinată cu antioxidanți.

Antioxidanții, în mod obișnuit, au efect pozitiv asupra corpului nostru, pentru că ne protejează împotriva acțiunii radicalilor liberi de oxigen. Problema în timpul tratamentului oncologic este posibilitatea ca aceste suplimente să protejeze si celula tumorală împotriva stresului oxidativ și astfel să reducă eficiența tratamentului (atunci când tratamentul presupune și crearea de radicali liberi de oxigen).

Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close