Ce este nutriția enterală? Ce este gastrostoma?

O componentă importantă a nutriției oncologice este nutriția enterală (alimentația enterală).

Nutriţia enterală (NE) constă în administrarea alimentelor direct în stomac sau la nivelul intestinului subţire, cu evitarea cavităţii bucale, a faringelui şi a esofagului. O astfel de nutriţie se indică la persoanele care prezintă obstrucţie (blocare) sau alte tipuri de leziuni ( radioepitalită, stare postoperatorie) la nivelul gurii, faringelui sau esofagului și din aceste cauze nu pot mesteca și înghiți pe gură. Beneficiul major al nutriției enterale este că ajută pacientul să poată fi alimentat corespunzător, indiferent de starea tractului digestiv superior stomacului.

Alimentația enterală poate fi exclusivă sau complementară

  • Exclusivă – este atunci când pacientul nu poate mânca deloc pe gură și toată mâncarea este administrată enteral  
  • Complementară – este atunci când pacientul poate mânca pe gură, dar nu suficient și trebuie să adauge diferența prin tubul de gastrostomă.

Gastrostoma (cunoscută de unii pacienți cu denumirea de sondă gastrică sau tub de alimentație) este un tub care se introduce în stomac și care este ulterior folosit pentru a ne alimenta.

Gastrostoma se poate introduce chirugical sau endoscopic.

Metoda de montare endoscopică este cea pe care o preferăm, daca ea este posibilă, pentru că nu necesită internare și pacientul poate pleca în aceeași zi din spital și poate deja începe să se alimenteze. Prescurtarea pentru gastrostoma montată percutan endoscopic este PEG.

Procedura permite medicului să plaseze şi să fixeze un tub de hrănire direct în stomac. Pacienţii primesc de obicei sedare profundă intravenoasă în timpul procedurii și pot fi externați în aceeași zi. Discutați despre metoda de anesteziere cu medicul gastroenterolog, adică medicul care va monta PEG!

Cea de-a doua cale de montare este chirurgicală. Montarea se face de către un chirurg, cu anestezie, practic o intervenţie chirurgicală de mici dimensiuni.

Rezultatul celor două căi de montare este acelaşi, un tub care ajunge de la exterior direct în interiorul stomacului, pe care se poate administra alimentaţie şi medicaţie pacientului

Scopul acestei forme de alimentație este hrănirea corectă și evitarea scăderii în greutate, a malnutriției și menținerea calității vieții pacientului.

În cazul pacienților cu cancer, tubul de alimentație poate fi montat  preventiv, adică înaintea unei intervenții chirurgicale sau înaintea radioterapiei la nivelul capului, gâtului sau esofagului, când știm că pacientul va avea dificultăți în a se alimenta mai multe săptămâni și tubul va fi scos când persoana s-a recuperat și poate mânca bine pe gură. De asemenea, gastrostoma poate fi montată reactiv, adică poate fi indicată pacienților care au tumori stenozante, adică tumori mari  care nu lasă să treacă mâncarea, dar care nu pot fi operați și se află în timpul unui tratament paliativ.

Gastrostoma este un tub transparent, flexibil, făcut din material moale. Există mai multe firme care fac astfel de tuburi și ele nu sunt perfect identice. Aceste tuburi vor trebui să fie utilizate împreună cu o seringa de alimentație sau cu sisteme conectoare și ele trebuie să fie compatibile. De aceea este foarte important să știți ce tip de tub v-a fost montat. Fiți siguri că știți acest lucru când plecați din spital!

Tubul când este montat – are un capăt cu un opritor care se va afla în stomac și care oprește tubul din a ieși afară din stomac..

Există diferite dimensiuni ale diametrului tubului – 9 Fr, 15 Fr și 20 Fr. În mod obișnuit, se folosește cel de 15 Fr.

Pentru clarificarea acestor dimensiuni, este bine de știut că pentru măsurarea diferitelor tipuri de tuburi, folosite în medicină, se folosește, de obicei, scala French, introdusă de Joseph Charriere (manufacturier francez de instrumente chirurgicale din secolul XIX). În această scală, unitatea de măsură a diametrului unei sonde este o treime de milimetru (1 Fr = 1/3 mm). Unitatea de măsură poate fi abreviată prin Fr/FR/F/CH, dar înseamnă același lucru.

După montare, partea din tub pe care o veți vedea și folosi voi are un fixator extern care împiedica tubul din a se mișca prea tare. Fixatorul se desface ușor și se poate și îndepărta când vrem să dezinfectăm tubul. Are o pensă sau clemă și are capătul prin care administrăm mâncarea. Există modele cu cale unică prin care se administrează apa, mancare, medicamente, însa există si modele cu două cai, în formă de Y.

Pentru ca toate aceste lucruri să fie mai clare, puteți să vă uitați și la materialul video, în care o să vedeți practic cum arată o gastrostomă!

În postările următoare o să discutăm despre administrarea alimentelor și a medicamentelor și despre cum trebuie să avem grijă de sonda gastrică.

Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close