Scăderea poftei de mâncare
Din punct de vedere medical o găsim sub diferite denumiri – anorexie, inapetenţă, saţietate precoce. Ele nu înseamnă exact acelaşi lucru şi pot avea cauze diferite.
Anorexia, inapetenţa se referă la scăderea poftei de mâncare, iar saţietatea precoce se referă la apariţia senzaţiei că ne-am săturat foarte repede, fără să mâncăm suficient.
În primul rând, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre această problemă şi vedeţi, împreună, dacă sunt cauze care pot fi corectate.
Este foarte important să abordaţi această problemă cât mai rapid după apariţia ei deoarece scădere cantităţii de alimente mâncate duce la scăderea în greutate, iar acest lucru aduce cu sine multe probleme în timpul unui tratament pentru cancer. Probleme precum oboseala, scăderea generală a calităţii vieţii, incapacitatea de a face activităţile pe care vi le doriţi. De asemenea, vă poate împiedica din a face tratamentul la timp şi poate influenţa toleranţa dumneavoastră la tratament.
Scăderea poftei de mâncare poate fi asociată unei depresii, stări de anxietate. De multe ori, discuţia cu un psiholog poate să ajute.
Ce putem face atunci când pofta de mâncare scade:
- Mancaţi mese mici, mai dese şi dense caloric. Alegeți alimente dense caloric ( ex: ouă, brânzeturi, unt de arahide, seminţe, nuci, alune, peşte la conservă, budincă, unt );
- Evitați să consumați lichidele odată cu mâncarea. Dacă nu aveţi salivă suficientă, luaţi guri de lichid doar cât aveţi nevoie pentru a putea înghiţi;
- Mâncaţi în funcţie de oră şi nu bazat pe poftă. Faceţi un program pentru masă şi mâncaţi la ora stabilită chiar dacă nu vă este foame;
- Consideraţi mâncarea ca parte din tratament. Chiar dacă momentul mesei nu mai este unul placut, mâncaţi nu pentru că vă face plăcere, dar pentru că şi mâncarea face parte din tratament. Dacă nu mâncaţi, nu puteţi ajunge la capăt cu tratamentul;
- Consumați suplimente orale nutriţionale. Acestea pot fi lichide sau pudră. Ele se vând la farmacie şi sunt complete din punct de vedere nutritiv. Ne putem alimenta şi exclusiv cu ele, dacă avem nevoie (exemplu: Fresubin protein energy drink ( 200 ml – 300 kcal, 20 gr proteine), Nutricomp drink ( 200 ml – 300 kcal), Forticare ( 125ml – 200 kcal), Nutrison pudră etc.) există şi suplimente orale nutriţionale speciale, în cazul în care aveţi diabet zaharat, insuficienţă renală sau insuficienţă hepatică. Discutaţi cu medicul/dieteticianul despre ele;
- Activitatea fizică uşoară stimulează apetitul;
- Faceţi momentul mesei unul plăcut. Mâncaţi împreună cu altcineva, cu farfurii frumoase, ascultând muzică sau o emisiune la TV;
- Acizii graşi omega 3 – pot creşte pofta de mâncare. Luaţi un supliment care atinge 2 grame/zi de omega 3;
- Tratament farmacologic. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre medicamentele care pot creşte pofta de mâncare şi dacă sunt potrivite pentru dumneavoastră.
Bibliografie:
- Leser, N. Ledesma, S. Bergerson et al. Oncology nutrition for clinical practice. 2013:115.
- National Comprehensive Cancer Network. (NCCN) Palliative care : Constipation. Version 1.2020. Accessed at https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/palliative.pdf
- Arends, P. Bachmann, V. Baracos. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Accesssed at https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/ESPEN_guidelines_on_nutrition_in_cancer_patients.pdf