Oboseală/Slăbiciune

Oboseala şi slăbiciunea par a fi sinonime, dar se referă la lucruri oarecum diferite. Slăbiciunea se referă la scăderea forţei, resimţită prin nevoia de efort în plus, la orice mişcare. Slăbiciunea apare în urma scăderii masei musculare şi este una din cauzele oboselii resimţite de pacientul oncologic.

Oboseala despre care discutăm se referă la senzaţia de epuizare pe care o simt pacienţii, la tipul de fatigabilitate permanentă, care nu dispare nici după somn si care interferă cu capacitatea de a face activităţi simple. Oboseala nu se asociază neapărat cu o activitate anume, poate aparea şi când persoana face lucruri obişnuite. De cele mai multe ori persoana obosită nu se poate concentra, nu reţine bine informaţiile. Tipul acesta de oboseală poate avea multe cauze, adesea mai multe motive deodată şi este un simptom foarte comun, întâlnit la 80-90% dintre pacienţii oncologici.

Este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră, să vedeţi dacă sunt cauze care pot fi îmbunătăţite. De asemenea, discutaţi şi cu un psiholog, este foarte uşor de confundat oboseala cu depresia.

Uneori, din cauza oboselii, poate fi greu şi să mâncăm. Şi la rândul lor scăderea în greutate, anemia, deficienţe de vitamine şi minerale, deshidratarea pot cauza oboseala.

Din punct de vedere nutriţional, puteţi încerca următorii paşi:

  • Discutaţi cu un dietetician, pentru a primi o evaluare nutriţională corectă;
  • Cumpăraţi alimente uşor de gătit;
  • Cumpăraţi alimente uşor de mestecat;
  • Rugaţi un membru al familiei /prieten să vă ajute;
  • Cumpăraţi alimente care nu se strică uşor şi ţineţi-le lângă pat/canapea pentru momentele în care simţiţi că nu vă puteţi ridica;
  • Încercaţi să vă menţineţi activ. Mişcarea, chiar şi câteva minute, îmbunătăţeşte starea generală;
  • Hidrataţi-vă. Deshidratarea vă face să vă simţiţi şi mai obosiţi. Dacă pierdeţi în greutate, atunci alegeţi lichide care să aibă şi calorii, nu doar apă (exemplu: lapte, lapte vegetal, apă cu sirop, sucul de la fructe);
  • Odihniţi-vă. Încercaţi un plan cu momente de odihnă şi în timpul zilei şi planificaţi-vă activităţile mai grele imediat după odihnă.

 

Bibliografie:

  1. Leser, N. Ledesma, S. Bergerson et al. Oncology nutrition for clinical practice. 2013:118.
  2. National Comprehensive Cancer Network. (NCCN) Cancer-Related Fatigue. Version 2.2020. Accessed at https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/fatigue.pdf
Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close