Modificarea gustului
Disgeuzia se referă la modificarea gustului şi Ageuzia la lipsa gustului.
Modificarea gustului poate fi cauzată de chimioterapie sau radioterapie, de anumite localizări ale tumorilor, de anumite medicamente. Se poate întâmpla să simţiţi foarte puţin sau deloc gustul mâncarurilor sau să simţiţi un gust amar, metalic, sălciu fără legătură cu mâncarea pe care o mâncaţi. Foarte des, modificarea gustului contribuie la scăderea în greutate.
După tratament, gustul îţi revine greu. Poate dura până la 1 an până îşi revine.
Spuneti medicului dumneavoastră toate medicamentele, suplimentele pe care le luati. Unele medicamente uzuale pot avea acest efect secundar (exemplu – captopril, claritromicina).
Din punct de vedere alimentar, măsurile pe care le puteţi lua sunt:
În caz de hipogeuzie/ageuzie (adică scăderea/dispariţia capacităţii de a simţi gustul alimentelor):
- Stimulaţi gustul cu mirosuri plăcute de alimente, dacă mirosul s-a păstrat.
- Condimentaţi alimentele în timp ce gătiţi – mirodenii, ierburi aromatice, salsa.
- Este util ca mâncărurile să arate bine, ca să poata stimula şi restul simţurilor.
- Utilizaţi uleiuri cu diferite gusturi, oţet, lămâie, sare, sosuri.
- Adăugaţi la carne şi peşte – piper, mentă, suc de lămâie, oţet
- Evitaţi temperaturile extreme pentru că acestea diminuează gustul alimentelor.
- Luaţi în considerare suplimentele orale nutriţionale
- Puteţi marina carnea înainte de a o găti, pentru un plus de gust.
În caz de disgeuzie (modificarea gusturilor)
- Încercaţi în mod separat toate gusturile (dulce, sărat, amar, acru) pentru a identifica gustul modificat
- Ţineţi alimentele în recipiente de plastic pentru a evita gustul metalic
- Utilizaţi tacâmuri din plastic dacă apare un gust metalic în timp ce mâncaţi
- Aerisiţi camera înainte să mâncaţi
- Renunţaţi la fumat şi alcool pentru că usucă gura şi fac mai dificil simţitul gusturilor
- Beţi multe lichide. Sucurile de fructe pot uneori îndepărta senzaţia neplăcută.
- Bomboanele mentolate între mese pot întreţine un gust plăcut
- Puteţi să mestecaţi o bucată de ananas, din conservă sau proaspăt, înainte de masă, pentru a îndepărta gustul neplăcut din gură
- Mâncărurile au deseori un gust mai bun la temperatura camerei sau reci, decât au atunci când sunt calde
- Alimente cu gusturi tari pot îmbunătăţi mâncarea. Încercaţi şi vedeţi ce se potriveşte pentru dumneavoastră – oţet, suc de lămâie, ghimbir, condimente, mirodenii
- Dacă dezvoltaţi o aversiune pentru gustul de carne, evitaţi carnea roşie care are gustul cel mai puternic şi consumaţi surse alternative de proteine – ouă, lactate, soia, leguminoase.
- Puteţi schimba gustul legumelor în timp ce le gătiţi dacă adăugati ceapă, usturoi, şuncă.
- Creşteţi consumul alimentelor cu conţinut ridicat de Zinc – fructe de mare, cereale, pâine integrală, legume, crucifere (varza, conopida), spanac, usturoi, arahide, peşte, ficat, carne.
Dacă un aliment, o mâncare nu vă mai place, eliminaţi-o din dietă o perioadă. Reveniţi la ea după câteva săptămâni, pentru că se poate ca aversiunea faţă de ea să dispară.
Bibliografie:
- Leser, N. Ledesma, S. Bergerson et al. Oncology nutrition for clinical practice. 2013:116.
- Twzcross, A. Wilcock. Controlul simptomelor în cancerul avansat.2001:57.
- National Comprehensive Cancer Network (NCCN). Clinical practice guidelines in oncology: Palliative care. Version 1.2020. Accessed at www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/palliative.pdf