Dificultate/Durere la înghiţire
Aici discutăm despre două noţiuni care par la fel, dar nu este neapărat aşa. Una este disfagia, dificultatea de a înghiţi. Cealaltă este odinofagia, durerea la înghiţire. Durerea la înghiţire poate fi una din cauzele disfagiei.
În primul rând discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a înţelege cauzele acestor probleme şi pentru a şti dacă unele dintre acestea pot fi îmbunătăţite. De multe ori, tratamentul oncologic poate fi cauza disfagiei. Este bine să ştiţi lucrul acesta din timp, pentru a vă putea pregăti.
De exemplu, radioterapia la nivelul capului, gâtului şi esofagului este o cauză de dificultăţi la înghiţire. Dacă ştiţi că urmează un astfel de tratament, atunci puteţi să vă aduceţi de acasă un blender, mixer, în cazul, cel mai probabil, în care faceţi tratament în alt oraş faţă de domiciliul dumneavoastră. De asemenea, chimioterapia poate determina apariţia mucozitei şi dificultăţi la înghiţire.
Ce puteţi face din punt de vedere alimentar:
- Asiguraţi-vă că staţi confortabil, cu capul drept;
- Nu vorbiţi în timp ce mâncaţi;
- Modificaţi textura alimentelor (moale, pasirată, lichidă, jeleu/gelatină);
- Evitaţi alimentele acide pentru că ustură şi alimentele cu textură dură care pot să zgârie;
- Evitaţi condimentele iuţi;
- Alimentele care se desfac în frimituri, de tip pâine sau biscuiţi, sunt greu de mâncat. Ori le înghiţiţi cu lichide, ori le evitaţi;
- Consumaţi mâncarea la temperatura camerei sau mai rece;
- Stopați fumatul;
- Atenţie la igiena orală;
- Încercaţi diferite moduri de a mânca – cu linguri mai mici sau mai mari, cu paiul etc.;
- Discutaţi cu medicul /dieteticianul despre cum să vă atingeţi necesarul caloric (reţete hipercalorice lichide, suplimente orale nutriţionale), dacă observaţi că din cauza disfagiei scădeţi în greutate;
- Consumați suplimente orale nutriţionale, pentru a completa necesarul caloric. Acestea pot fi lichide sau pudră. Ele se vând la farmacie şi sunt complete din punct de vedere nutritiv. Ne putem alimenta şi exclusiv cu ele, dacă avem nevoie. Exemple:
- Fresubin protein energy drink ( 200 ml – 300 kcal);
- Nutricomp drink ( 200 ml – 300 kcal);
- Forticare ( 125ml – 200 kcal);
- Nutrison pudră.
- Există şi suplimente orale nutriţionale speciale, în cazul în care aveţi diabet zaharat, insuficienţă renală sau insuficienţă hepatică.
Dacă problemele la înghiţire persistă şi după terminarea tratamentului şi după dispariţia durerii, este posibil să aveţi nevoie de fizioterapie pentru muşchii gurii şi gâtului.
Bibliografie:
- Leser, N. Ledesma, S. Bergerson et al. Oncology nutrition for clinical practice. 2013:117.
- National Comprehensive Cancer Network. (NCCN) Palliative care. Version 1.2020. Accessed at https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/palliative.pdf
- Arends, P. Bachmann, V. Baracos. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Accesssed at https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/ESPEN_guidelines_on_nutrition_in_cancer_patients.pdf