Ce mănânc dacă am cancer de colon? Dieta adecvată în lupta împotriva cancerului de colon
Confruntarea cu un diagnostic de cancer de colon poate fi copleșitoare, dar menținerea unei nutriții optime în timpul tratamentului poate face o diferență semnificativă în bunăstarea generală și recuperarea pacienților. Când vine vorba de combaterea cancerului de colon, alimentația adecvată este un aliat vital.
Cu îndrumarea corectă, pacienții pot face alegeri informate cu privire la alimentația lor, care pot ajuta la gestionarea efectelor secundare ale tratamentului, la sprijinirea sistemului imunitar și la îmbunătățirea calității vieții. De la gestionarea problemelor digestive, cum ar fi diareea și constipația, până la abordarea potențialei pierderi în greutate și oboseală, acest articol oferă sfaturi practice și recomandări bazate pe dovezi pentru a optimiza nutriția special adaptată pacienților cu cancer de colon.
O să discut în acest articol despre alimentație în cancerul de colon și rect, sub denumirea mai simplă de cancer colorectal. O să cuprind toate aspectele legate de alimentație și cancerul colorectal
- alimentația ca prevenție, adică alimentația în perioada de sănătate și ce anume din stilul de a mânca și stilul de viață, în general, poate să scadă riscul de cancer colorectal și ce poate crește riscul.
- problemele alimentare și de digestie care pot reprezenta semnale de alarmă pentru apariția cancerului colorectal
- problemele alimentare și de digestie din timpul tratamentului pentru cancer colorectal. O dietă echilibrată poate ajuta la susținerea organismului în timpul tratamentului, la minimizarea efectelor secundare și la îmbunătățirea stării generale.
- alimentația pe termen lung, după terminarea tratamentului oncologic.
Prevenția cancerului colorectal
Se discută foarte mult despre ce să mâncăm și ce stil de viață să avem pentru a ne păstra sănătatea. Discuțiile acestea dau senzația că nimic nu este clar și că este greu să ai un stil de viață care să promoveze sănătatea. Există detalii pentru care se pot aduce argumente pro și contra și anumite aspecte care încă se studiază, dar, în mare, avem câteva linii generale care sunt clare.
Înainte să intrați în detalii, fiți convinși că faceți tot ce este sigur și simplu!
Ce crește riscul de cancer colorectal?
- produsele alimentare din carne procesată sunt cele despre care avem cel mai mare nivel de dovadă.
- dovezile despre carnea roșie și alimentele cu conținut crescut de fier heminic sunt mai limitate, dar este clar că și la aceste produse trebuie să fim atenți cât de mult și cât de des le consumăm. (fierul heminic este cel care se găsește atât la oameni, cât și la animale, și este diferit de cel care se găsește în plante) .
- Țin să subliniez alcoolul, pentru că tot aud cum că dacă este vin roșu, sau vin de casă sau vin de coacaze, cumva ar fi bun pentru noi, eventual chiar sănătos. Băuturile alcoolice, în funcție de gramele de alcool conținute, cantitatea și frecvența cu care sunt băute, cresc riscul de cancer!
- supraponderea și obezitatea cresc riscul. Cel mai mult trebuie să avem grijă la grăsimea de la nivelul abdomenului.
- Chiar dacă cancerul colorectal nu este unul pe care îl asociați cu fumatul, din păcate, și aici fumatul, mai ales când numărul de țigări este mare, în jur de 1-2 pachete pe zi, atât riscul de de-a face boala crește, cât și riscul de a muri din cauza bolii crește.
Dar nu doar ce facem poate să crească riscul de cancer colorectal, ci și ce nu facem. Avem dovezi că lipsa consumului de legume și fructe sunt factori de risc.
Ce scade riscul de cancer colorectal?
- activitatea fizică – avem cel mai mare nivel de dovadă și aici a fost luat în calcul orice tip de activitate fizică, fie că vorbim de sport sau că vorbim de activitatea recreațională.
- cantitatea de fibre din dietă este unul dintre cei mai importanți factori. În primul rând, cereale integrale dar și cantitatea de fibre per total.
- alimentele care conțin vitamina C.
- alimentele care conțin calciu.
- suplimentarea cu vitamina D3, la persoanele cu deficit.
Deci aș zice că este foarte clar că un stil de viață fără fumat, fără alcool, cu activitate fizică, cu un consum cât mai mare de legume, leguminoase, fructe, cereale integrale și cu o hidratare normală, deja suntem pe un drum foarte bun. Puteți începe cu ceva destul de simplu – cu siguranță mâncați deja pâine, orez și paste – alegeți de azi să cumpărați variantele integrale.
Încercați lucruri noi, căutați rețete simple și ieftine bazate pe plante sau de post și încorporați-le în stilul vostru de a mânca.
Asta nu înseamnă, că nu putem avea un consum ocazional din alimente mai puțin favorabile, dacă ele va fac plăcere. Alimentația va fi mereu undeva la întâlnirea dintre sănătate și starea de bine. Mâncatul este ceva ce facem în fiecare zi din viața noastră, nu poate și nu trebuie să fie o sursa de frustrare.
Semnale de alarmă pentru apariția cancerului colorectal
Tranzitul intestinal este influențat de ceea ce mâncăm, dar, în mare, știm care este normalul nostru când mergem la WC.
Dacă acest tipar se modifică, adică
- se subțiază scaunul (devine creionat),
- apare diaree sau constipație care nu au nicio legătură cu ce ai mancat,
- apar grețuri, vărsături, balonări
- apare scădere în greutate care nu are legătură cu modificări în felul tău de a mânca
- apare sânge în scaun
Neapărat prezentați-vă la medic. Oricare dintre acestea pot fi semne asociate cu un cancer colorectal. Fiecare luate separat pot avea și alte cauze, dar tocmai de aceea este bine să te adresezi medicului.
Ce mănânc după ce am fost diagnosticat cu cancer de colon și rect?
Dacă ai fost diagnosticat cu cancer colorectal, discuția despre alimentatie se modifică pe perioada de tratament. Pe perioada tratamentului scopul alimentatiei este să ne susțină, să ne ajute să rezistăm la tratamentul oncologic optim.
Și ce înseamnă alimentația corespunzătoare pe perioada tratamentului?
- înseamnă că prin mancare ne menținem greutatea, nu slăbim
- ne menținem masa musculară ( aici contribuie și mișcarea. Chiar dacă ne simțim rău, chiar și plimbatul prin casă ajută, față de statul continuu la pat. Iar dacă ai zile în care te simți bine, încorporează jumătatea de oră de activitate fizică) .
Astfel cresc șansele să iasă bine analizele pe perioada tratamentului, toleranța la toxicitatea tratamentului este mai mare și prin urmare șansele să treci cu bine prin tot tratamentul, așa cum a fost el decis de la început de medicul oncolog, sunt foarte mari.
Tratamentul o sa creeze probleme particulare.
Sfaturi nutriționale pentru efectele adverse ale tratamentului oncologic
În timpul chimioterapiei poate să apară
- diaree,
- constipație,
- modificarea gustului alimentelor,
- greață și vărsături
- oboseală
- scădere involuntară în greutate
Pentru soluții la aceste probleme, citește aici https://irinamateies.ro/efecte-adverse-in-cancer/
Alimentația în timpul radioterapiei la nivelul abdomenului
- diareea este cea mai mare problemă, prin urmare alimentația trebuie să fie contrabalanseze toxicitatea tratamentului. În timpul radioterapiei pentru colon sau rect trebuie să aveți o alimentație anti-diareică.
Se vede clar că în timpul tratamentului, NU putem să mâncăm ca în perioada de prevenție. Când avem diaree nu putem crește cantitatea de cereale integrale, de legume și fructe. De asemenea, în timpul radioterapiei nu putem crește consumul de vitamina C sau alți antioxidanți, pentru că aceștia scad eficacitatea tratamentului. ( https://irinamateies.ro/antioxidantii-si-cancerul/ )
Alimentația în perioada pre și post intervenție chirurgicală
În primul rând ca să trecem cu bine prin chirurgie este important să nu fi slăbit multe kilograme chiar înaintea operației. Dacă vezi că slăbești și știi că o să urmeze o intervenție chirurgicală, apelează la alimentele dietetice hipercalorice și hiperproteice de la farmacie, făcute special pacienții oncologici și pentru combaterea malnutriției.
Alimentația după terminarea tratamentului oncologic
Cum mâncăm după tratament, depinde foarte mult de ce s-a întâmplat în timpul tratamentului și anume, cât s-a tăiat din intestin. Unele persoane este posibil să aibă temporar sau definitiv o pungă, numită popular anus contra naturii, dar care, de fapt, poartă numele de colostomă sau ileostomă, în funcție de localizare. Pentru aceste 2 cazuri, poți citi în detaliu aici – https://irinamateies.ro/regim-alimentar-pentru-colostoma/ și https://irinamateies.ro/efecte-adverse-in-cancer/ileostoma/ .
În funcție de cât s-a tăiat din colon, este posibil să ai unele deficiențe. La nivelul colonului cele mai importante lucruri care se absorb sunt sodiul, potasiul și apa. Deci cu cât lipsește mai mult din colon, cu atât trebuie să fii mai atent la aceste elemente.
Menținerea unei greutăți normale, activitatea fizică, renunțarea la fumat sunt importante și după terminarea tratamentului oncologic, pentru prevenirea recidivei.
Dacă nu îți lipsește mult din colon, după terminarea tratamentului și normalizarea tranzitului intestinal este momentul să începi să adaugi legume, fructe, cereale integrale în alimentatie. Sigur vei avea o perioadă de tranziție și vei crește cantitatea treptat, în funcție de toleranța digestivă. Cu cât trece mai mult timp de la tratament, cu atât toleranța digestivă o să crească.
Avem dovezi care ne arată că recomandările din prevenție rămân valabile și post-tratament. Adică pe lângă faptul că legumele, fructele, leguminoasele, cerealele integrale rămân factori de prognostic pozitiv, împreună cu alimentele cu conținut crescut în calciu, alimentele ultraprocesate din carne cresc riscul de recurență a bolii. De asemenea, avem dovezi că un stil de alimentație cu multe băuturi dulci și dulciuri rafinate crește riscul de recurență a bolii.
Concluzii
Nutriția optimă joacă un rol vital în susținerea sănătății generale și a bunăstării persoanelor supuse tratamentului pentru cancerul de colon sau rect. Înțelegând importanța nutriției, gestionând provocările apărute în timpul tratamentului, încorporând nutrienți cheie și urmând un plan alimentar echilibrat, îți poți hrăni corpul pentru a lupta împotriva cancerului de colon.
Prin abordarea efectelor secundare legate de tratament prin alimentație, menținerea unei greutăți bune, acordând prioritate hidratării, luând în considerare suplimente adecvate și încorporând activitatea fizică, pacienții își pot optimiza nutriția și își pot îmbunătăți calitatea vieții în această perioadă dificilă.
Aș zice că merită să ai o discuție cu un dietetician sau alt profesionist în domeniul nutriției care să te îndrume în funcție de cum s-a modificat la tine, în particular, aparatul digestiv, după tratament sau să te ajute pe perioada tratamentului.
Sper că informațiile au fost utile!
Dr Irina Mateieș
Biografie
- https://www.wcrf.org/dietandcancer/colorectal-cancer/
- https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/colon.pdf
- https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/rectal.pdf
- Oncology Nutrition for Clinical Practice. 2nd Edition. ONDPG. A.C. Voss, V. Williams. 2021.