Să aleg dieta alcalină dacă am cancer? 

Ideea de dietă a fost și rămâne foarte populară. Există idei pentru tot felul de diete, unele bune și altele proaste. Și dintre aceste diete este una destul de populară – dieta alcalină. Apare atât la televizor, în reviste cât și în social media și pacienții mei mă întreabă despre dieta alcalină sau despre cum ar putea să-și alcalinizeze corpul.

Cum aleg o dietă? 

Indiferent despre ce fel de dietă vorbim, este important să avem o linie pe care să o urmăm și anume:

  • sa înțelegem, în primul rând, care este premiza dietei, care este ideea ei de bază,
  • să vedem care sunt recomandările generale,
  • să vedem dacă are anumite restricții, dacă sunt grupe întregi alimentare pe care nu avem voie să le mâncăm, în dieta respectivă,
  • să aflăm dacă vine la pachet cu anumite recomandări de suplimente,
  • să aflăm dacă presupune diferite lucruri, instrumente pe care să le cumpărăm în mod special,
  • să înțelegem care sunt beneficiile pe care ni le promite,
  • să vedem nu există anumite pericole, cu dieta respectivă
  • să aflăm care este susținerea științifică a dietei, dacă dieta respectivă are o bază logică, în știința sau dacă este, cum se întâmplă de multe ori, o invenție și un mod de a face bani pentru cel care o vinde.

Ce este dieta alcalină? 

Așa cum am spus, când vrei să apelezi la o dietă trebuie să înțelegi întâi premiza, ideea ei de bază.

Ideea de bază a dietei alcaline este faptul că putem să modificăm ph-ul corpului cu ceea ce mâncăm și ceea ce bem și că ar trebui să ne dorim să-l modificăm într-o direcție mai alcalină, pentru că aciditatea ar fi cauza tuturor bolilor, inclusiv a cancerului. Prin urmare, dieta alcalină propune să înlocuim alimentele care cresc aciditatea, cu unele despre care ni se spune că vor crește alcalinitatea.

Dieta alcalină este o combinație foarte interesantă între o premiză, o idee de bază foarte proastă și fără nicio susținere științifică dar combinată, cel puțin în anumite variante ale ei, cu niște recomandări de bun-simț și pe care putem să le urmăm. Și chiar de aici vine și pericolul de a cădea în capcana acestei diete, pentru că multe dintre lucrurile pe care le recomandă sunt bune pentru sănătate și sunt în linie cu recomandările generale ale tuturor asociatiilor de nutriție și astfel suntem mult mai dispuși să credem și partea de început, deci ceea ce ne prezinta ca ipoteză.

Problema cu dieta alcalină și ce se întâmplă cu ph-ul.

Care este ph-ul corpului? 

Avem 2 probleme importante. În primul rând, avem problema legată de ph. Ph-ul în sine este un mod de a măsura cât de acidă sau alcalină este o soluție. De foarte multe ori, în funcție de cine vinde sau prescrie aceasta dietă alcalină, despre care ph vorbim, poate să fie o noțiune neclară, bizară.

De foarte multe ori întâlnim expresia „ph-ul corpului”. Foarte clar acest lucru nu există. Corpul nostru are compartimente diferite care au ph-uri diferite. Ph-ul sângelui nostru despre care, de cele mai multe ori este vorba, în dieta alcalină, este o constantă a corpului nostru. Ph-ul nostru, al sângelui este mereu între 7,35 și 7,45 , deci între neutru și ușor alcalin și este o constanta, așa cum este și temperatura corpului nostru. Sigur, poate să varieze puțin dar nu se va duce nici foarte mult în jos, nici foarte mult în sus, decât dacă avem niște boli serioase, pe care nu putem sa le avem fără să le știm. Și dacă într-adevăr avem o boală care a dus la dezechilibrarea ph-ul sângelui, atunci ai nevoie de tratament medical, nu de dieta alcalină. Dar dacă ph-ul sângelui nostru este ușor alcalin, de exemplu, ph-ul din stomac, cred că toată lumea știe că este acid, ph-ul salivei este diferit și ușor influențat de ceea ce mâncăm, ph-ul urinar este diferit și ușor influențat de ceea ce mancam. Deci tocmai pentru că avem diferite compartimente, ideea asta de ph al corpului este o idee care nu se susține, nu are legătură cu realitatea.

Poate mâncarea să ne modifice ph-ul?

Presupunând că discutăm doar despre ph-ul sângelui, avem a-2a problemă cu aceasta dietă și anume, ideea că am putea cumva, cu ceea ce mâncăm și ceea ce bem, să modificăm, în mod semnificativ, ph-ul sângelui nostru.

Ar fi un lucru foarte neplăcut pentru noi, dacă s-ar întâmpla, pentru că ar însemna că la fiecare masă, ph-ul sângelui nostru ar varia în mod incredibil.  Din fericire pentru noi, acest lucru este imposibil, corpul nostru este mai deștept de atata, deci dieta alcalină, vine cu o idee, în sine, absolut imposibilă.

Cum a apărut ideea de dietă alcalină?

A apărut pentru că s-a observat, acum mulți ani, că mediul extracelular, deci mediul din jurul celulelor tumorale, este acid. Și s-a ajuns la o idee simpla dar greșită, că aciditatea din jurul celulei cumva transformă celula normală într-o celulă tumorală și astfel apare cancerul și dacă noi am reuși, prin ceea ce mâncăm și ceea ce bem, să transformăm acest mediu acid în unul alcalin, atunci cumva am vindeca și cancerul.

Ar fi o idee minunată dacă nu ar fi complet greșită, pentru că știința a avansat și s-a observat următorul lucru: celula noastra, din diverse alte motive, întâi se îmbolnăvește și se transformă în celulă tumorală. Odată ce celula a devenit o celula tumorala își modifică metabolismul, modul în care funcționează și odată ce își modifică modul în care funcționează, își modifică mediul extracelular. Deci mediul din jurul celulei devine acid pentru că celula respectivă a devenit canceroasă și nu invers. Așa că și dac-am putea să modificăm această aciditate, lucrul ăsta nu ar avea nicio legătură cu faptul că celula noastră va rămâne în continuare o celulă bolnavă.

Care sunt recomandările dietei alcaline?

Ei bine, nu există o singură dietă alcalină și recomandările variază destul de mult.

Avem anumite recomandări extreme, în care restricțiile alimentare merg până la o dietă exclusiv raw vegană, care nu este niciodată o idee bună, pentru că va veni tot timpul la pachet cu foarte multe deficiențe. De asemenea, anumite recomandări extreme ne împiedică din a combina anumite alimente, din niciun motiv foarte logic, cum ar fi să nu mâncăm portocala cu banana împreună, fără să fie foarte clar exact ce cred ei că se întâmplă.

De asemenea, anumite variante de diete alcaline presupun neapărat să cumpărăm anumite lucruri, cum ar fi să ne cumparam un aparat care să ne alcalinizeze apa. Anumite persoane care vând dieta alcalină spun că este musai să bem apă alcalină, pe care nu o putem obține decât cu cate un aparat cu prețuri care, uneori, ajung la 1000 sau mai mult de euro. Nu este cazul să vă cumpărați aparate de alcalinizat apa. Se mai vând și instrumente de măsurare a ph-ului, dar bineînțeles că aceste instrumente măsoară ph-ul salivei sau ph-ul urinar, ceea ce este o tactică extrem de necinstită, pentru că, așa cum am zis de la început, ph-ul salivei și ph-ul urinar variază, în mod real, în funcție de ceea ce mâncăm și ceea ce bem, spre deosebire de ph-ul sângelui nostru, pe care putem să-l determinăm doar prin analiză de sânge și care nu va varia împreună cu saliva și urina. Deci, nu este cazul să vă cumpărați aparate de măsurat ph-ul salivar sau urinar.

Acestea sunt recomandările extreme ale anumitor variante de dietă alcalină, însă avem și recomandări dintre cele mai banale cum ar fi să eliminăm produsele ultra procesate, să scădem consumul de produse de origine animală, să creștem consumul de legume și de fructe, să scădem sau să eliminăm alcoolul, să nu fumăm, deci lucrurile absolut de bun simț.

Problema combinării acestor idei bune și care merită urmate  cu ipoteza, cu ideea de bază, complet greșită și fără niciun fundament, este că putem să ajungem să observăm beneficii, să observam lucruri pozitive. Sigur, dacă eu sunt o persoana care doar am vrut sa îmi schimb felul de a mânca și am început să cresc cantitatea de fructe și legume, de cereale integrale, m-am lăsat de fumat, de alcool, o să văd beneficii. Și dacă am încorporat lucrurile acestea prin prisma dietei alcaline, o sa încep să cred și premiza, o să încep să cred toată povestea. Deci problema este că dacă ajung să cred aceste idei ale ipotezei, să cred că ph-ul sângelui meu poate să fie modificat prin alimentație, și aciditatea și alcalinitatea au o legătură cu apariția bolilor, a cancerului, atunci pot să fiu păcălit ulterior, pentru că am văzut că recomandările de bun simț mi-au adus beneficii și atunci, persoana care mi-a recomandat această dietă, poate să adauge și lucruri extreme, aparate scumpe, pentru că am ajuns să cred în ipoteza, în ideea de bază a dietei, care este falsă.

Concluzie

Deci este important ce recomandări urmăm, dar este foarte important și de ce le urmăm.

Este foarte important dacă sunt o persoană sănătoasă  care m-am hotărât să urmez o dietă alcalină sau dacă sunt o persoană cu cancer, în timpul tratamentului oncologic, pentru că o să fie mult mai dificil, fiind în timpul unui tratament, să urmez o dietă restrictivă, mai ales dacă nimeresc în varianta extremă de recomandări ale dietelor alcaline. Deci în timpul tratamentului pentru cancer este cu atât mai important să nu începeți o dieta a cărei idee de bază este una greșită.

Bibliografie

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7797810/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1562900/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4670772/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20308999/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23547550/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27752032/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16714496/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23551968/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19948674/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22853725/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4916623/
Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close