Detoxifierea și creșterea imunității

De ani de zile, de când lucrez cu pacienții oncologici, am observat că mulți dintre aceștia își doresc mai mult decât primesc în urma interacțiunii cu medicii. Aș zice chiar că, de multe ori, medicii sunt priviți cu suspiciune, bănuiți că țin secret anumite tratamente naturale, mai ușor de suportat și mai eficiente. Din aceste lipsuri, din păcate, s-a născut o întreagă industrie numita “medicina alternativă” care vine cu tot felul de idei și multe dintre ele proaste.

Sunt fascinata și ăn același timp îngrozită când văd cate idei ciudate sau de-a dreptul periculoase plutesc în jurul nostru, când vine vorba de suplimente și diete alternative care se laudă că ar putea vindeca cancerul.

De la produse de pe rafturile tuturor farmaciilor, la showuri pe Netflix făcute de Gwyneth Paltrow, la vedete autohtone,  la infinite articole de prin vastul internet, se pare că toată lumea are o soluție miraculoasă. Aproape că nu-ți vine să crezi că mai există oameni bolnavi, având în vedere câte tratamente naturale și fără efecte secundare și care funcționează perfect sunt pretutindeni.

Să fie clar, nu vreau cumva să neg rolul alimentației și al stilului de viață în păstrarea sănătății. Ele sunt clar foarte importante.

Ceea ce vreau să discut sunt, așa zisele, diete alternative si suplimentele care promit marea cu sarea,  care te vindecă de tot și de toate și care, de obicei, vin cu niște propuneri care nu au nicio legatură cu vreo dovadă științifică. Și nu vreau să alegeți să mă credeți pe mine, ci vreau să vă ofer modalități prin care să vă dați singuri seama când cineva  minte, exagerează sau nu are logică, indiferent daca este medic, influencer pe instagram sau vedetă la tv.

Unele dintre dietele acestea pot porni chiar de la o intenție sinceră, cei care le-au inventat având probleme medicale personale și încercarea lor de a găsi o soluție era una reala, doar că prost direcționată. Însă de cele mai multe ori avem de-a face cu persoane care își propun să facă bani, cu șarlatani  care caută o idee cât mai trăznită și un mod cât mai ingenios de o promova.

Toate aceste diete alernative menționează, la un moment dat, curățarea corpului sau detoxifierea diferitelor organe și creșterea imunității.

Sintagmele acestea ma deranjeaza teribil.

De ce? Pentru că sunt niște termeni pseudo-medicali care s-ar putea referi la orice și la nimic și al căror scop este să îți ia banii, fără să îți ofere ceva real.

1.Detoxifierea

Există două feluri în care este folosită ideea de detoxifiere sau dezintoxicare. Varianta de detox sau detoxifiere, tinde să fie preluată de la industria de wellness din USA și este foarte des folosită când se discută diete și suplimente și de obicei este legată de idei fără susținere științifică. Varianta de dezintoxicare, dar ocazional si detoxifiere este întâlnită în context medical, pentru persoane cu probleme legate de dependența de droguri sau alcohol și acesta este un context legitim.

Evident, o să discutăm despre varianta de detox sau detoxifiere ce nu are susținere științifică, vine cu o definiție cel puțin vagă, care presupune existența unor toxine, despre care ni se spune că sunt pretutindeni în corpul nostru și, de obicei, numai dacă dăm mulți bani putem scăpa de ele.

Calitatea cea mai importantă a acestor toxine este că ele nu au niciodată un nume , nu sunt identificabile,  nu pot fi măsurate prin analize standardizate, prin urmare nu știm niciodată câte erau la începutul tratamentului de detoxifiere și nici nu avem cum să le măsurăm ca să fim convinși că am scăpat de ele la finalul tratamentului. Aș spune că este perfect pentru cine vinde o cură de detoxifiere, pentru că îți poate propune să repeți procedura de ori câte ori mai ai bani de dat.

Eu nu zic să nu încercați dacă doriți și aveși bani unele dintre ideile de detox, dar asigurați-vă că nu vă vor face rău și nu le folosiți când aveți probleme seriose pentru care ar trebui să mergeți la medic.

Ce îmi doresc eu să facă oricine ia în considerare să faca o cură de detoxifiere, pentru a ști măcar ce veți primi este să întrebați – Ce toxină va elimina cura aceasta? Cum o cheamă? Cum poate fi ea măsurată la începutul și la finalul tratamentului? Care este mecanismul prin care cura de detoxifiere asigură înlăturarea toxinei? 

Dacă persoana care vă vinde cura de detox refuză să vă răspundă, dă răspunsuri vagi sau se supără pentru că ați întrebat, este cazul să vă puneți mari semne de întrebare. Dacă aflați un răspuns la aceste întrebări, înainte să dați banii, încercați să verificați din surse diferite dacă ce spune persoana care vinde cura respectivă are vreo bază în realitate și evaluați dacă există reale beneficii dar și care sunt riscurile.

În principiu, nicio cură de detoxifiere nu îți poate scoate toxinele prin piele sau prin transpirație, nu îți poate curăța ficatul sau colonul. Serios, dacă un organ se află în interiorul corpului tău, în principiu, nu ai cum să îl cureți și nici nu este cazul să încerci. Am văzut tot felul de idei despre curățarea, irigarea colonului.  Colonul nostru nu este făcut să fie spălat. Acest lucru nu doar că nu o să aducă vreun beneficiu, o să aduca reale deservicii prin distrugerea florei intestinale

Ficatul, rinichii, plămânii noștri ne ajută să eliminăm substanțele cu potențial toxic. Daca organele funcționeaza bine, nu ai cum să faci să funcționeze mai bine decât binele. Iar dacă nu funcționează, ai nevoie de ajutor medical serios și nu de o cura de detoxifiiere.  

Un stil de viață nesănătos nu o să se rezolve într-o săptămână niciodată. Dacă într-adevăr ți-ai supus corpul la ani de zile de alimentație nepotrivită, fumat, nopți nedormite, consum de alcohol, singura soluție este să îți schimbi alegerile greșite cu unele bune, de aici încolo, pentru tot restul vieții. Nu există scurtături.

Întotdeauna când vine vorba de alimentație contează cât de des și cât de mult. Asta înseamnă că dacă îți dorești să fii sănătos, trebuie să încerci să faci alegerile corecte în marea majoritate a timpului. Dar, de asemenea, înseamnă și că dacă ai chef de vreo prăjitură poți să o mănânci, doar că poți să o faci ocazional.

Nicio dietă de detoxifiere nu o să poată să ne reseteze corpul, să ne facă să o luăm de la zero. Nici măcar când ne naștem nu suntem la zero, deja avem tot bagajul genetic cu care ne naștem și predispozițiile pe care acesta le presupune.

2. Creșterea imunității

Celălalt lucru pe care îl au în comun aproape toate dietele alternative este ideea că pot duce la creșterea imunității.

Sigur că o alimentație corespunzătoare ajută implicit la menținerea imunității noastre, așa cum ajută la menținerea bunei funcționări a întregului nostru corp. De asemenea, dacă vedem în analize că avem anumite deficiențe, sigur că atunci când luăm suplimente pentru a corecta acele deficiențe ajutăm și la menținerea imunității noastre. Dar nu despre aceste lucruri este vorba atunci când cineva încearcă să vândă diete pentru creșterea imunității, să vândă ideea că un anumit aliment sau supliment au puteri magice asupra imunității noastre.

Nu, când ni se vinde ideea de creștere a imunității, ceea ce ni se oferă, din nou, este un termen vag și nedefinit. Sistemul nostru imunitar este, așa cum îi spune și numele, un sistema, adică are foarte multe părți componente, care comunică între ele și este complicat de înțeles. Tocmai pentru că este atât de complex și greu de înțeles, există multe mituri care înconjoară ideea de imunitate. 

Unul dintre cele mai des întâlnite este mitul creșterii imunității și ideea că mai mult este mai bine. De la superalimente, la suplimente, la mega doze de vitamine, o grămadă de produse sunt vândute în ideea că ar putea să ne crească imunitatea, așa, la modul foarte general.

Întrebările pe care ar fi util să le pui dacă te interesează un produs pentru creșterea imunității sunt – Ce componentă din sistemul meu imunitar va crește?Pentru ce perioadă va rămâne crescută? Cum pot măsura valoarea la începutul și la finalul tratamentului? În ce fel mă ajută să cresc această componentă a imunității? Care sunt beneficiile și care sunt riscurile?

Când vine vorba de imunitate mai binele poate fi dușmanul binelui.  Un sistem imunitar hiperactiv,  care și-a turat motoarele peste normal, poate fi o problemă în bolile autoimune. Deci nu este musai de dorit ca imunitatea noastră să crească fără discriminare, precum Făt Frumos.

Este posibil  să avem o problemă de sănătate, este posibil să avem un deficit din anumite minerale sau vitamine, dar rezolvarea lor se face specific, după ce am făcut analizele care să ne arate exact ce problemă avem și ce trebuie să facem.

Problema cu produsele pentru detoxifiere și creșterea imunității, pe lângă faptul că nu vor face ce spun, este că ele pot uneori și dăuna. Mai ales dacă sunteți în timpul unui tratament, produsele acestea pot interacționa cu tratamentul și acest lucru poate fie să scadă eficiența tratamentului, fie să crească toxicitatea tratamentului. Vă rog să fiți foarte atenți la acest lucru și dacă luați suplimente sau țineți o dietă restrictivă să discutați cu medicul vostru.

Fiți sceptici dacă o cură de detoxifiere sau de creșterea imunității pretinde că va vindeca aproape orice boală și nu va avea niciun efect secundar, în afară de, bineînțeles, gaura din portofelul tău!

Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close