De ce slăbesc bolnavii de cancer?
Sunt Dr. Irina Mateieș și mă ocup de nutriția bolnavilor de cancer de aproape 10 ani. Atât pacienții mei de la cabinet cât și mulți dintre voi în online, pe Youtube, Instagram, Facebook mă intreabă—de ce slăbesc bolnavii de cancer?
Ei bine, aceasta este o întrebare grea la care încă și oamenii de știință, medicii adaugă în continuare noi informații care fac parte dintr-un răspuns compex. Motivele pentru scăderea în greutate sunt multiple și o să le discutam în cele ce urmează.
Însă, înainte să discutăm de ce slăbesc bolnavii de cancer să lămurim câțiva termeni pentru a știi cu toții despre ce vorbim.
În primul rând avem termenul de malnutriție asociată cu boala. Fac această precizare deoarece este important să diferențiăm scăderea în greutate asociată cu prezența cancerului, față de scăderea în greutate datorată înfometării, care are loc atunci când condițiile socio-economice sunt precare. Aceasta din urma ar putea fi rezolvată prin oferirea de alimente sau bani persoanelor aflate în această situație, ceea ce ar rezolva problema într-un mod mult mai simplu comparativ cu rezolvarea malnutriției asociată cu boala.
Așadar, malnutriția asociată cu boala este stare cauzată de prezența inflamației cauzată de boli precum cancerul. Acest răspuns inflamator determină anorexie (adică scăderea poftei, dorinței de a mânca la pacienți) și tot inflamația determină și degradarea țesuturilor—aceste două lucruri împreună duc la scăderea în greutate dar și la modificarea compoziției corporale (adică nu doar că pacientul cu cancer pierde kilograme, dar se modifică ce procent de mușchi versus ce procent de grăsime are persoana respectivă) și într-un final aceste lucruri au impact și asupra funcțiilor organismului (adică ce este capabil să facă organismul pacientului).
Există și un alt termen care se referă tot la această formă de malnutriție asociată cu boala și cu prezența inflamației și anume cașexia pacientului oncologic. Cașexia, un sindrom multifactorial caracterizat prin scădere în greutate involuntară, cauzată în principal de pierdere de masă musculară cu sau fără pierdere de masă adipoasă și care de obicei nu poate fi rezolvată în totalitate prin metode nutriționale obișnuite și poate duce în final la tulburări funcționale.
Pe lângă acești 2 termeni de malnutriție și cașexie, uneori o să întâlniți și discuția separată despre sarcopenie—acest lucru se referă la pierderea de masă musculară.
Aș vrea să atrag atenția asupra unui detaliu. Un pacient diagnosticat cu cancer poate să fie obez, deci să aibă foarte multe kilograme în plus față de greutatea normală pentru înălțimea și vârsta sa, și în același timp să fie malnutrit. Ca să înțelegeți ce vreau să zic, vom lua un exemplu: un pacient care are 1,70 m înălțime și 120 kg greutate, este clar obez dar dacă pacientul nostru de 120 kg avea acum 1 lună 130 kg și a pierdut 10 kg într-o lună fără să vrea, și este diagnosticat cu cancer, acest pacient este deja malnutrit și ceea ce vom încerca să facem pentru el va fi să îl ajutăm să nu mai scadă în continuare la fel de mult în greutate.
Și acum să revenim la întrebarea inițială: de ce slăbesc bolnavii de cancer?
Avem 2 mecanisme care sunt implicate:
- modificări metabolice care sunt cauzate de citokine pro inflamatorii și alți factori pro cașectici specifici tumorii;
- aport redus de nutrienți.
Primul mecanism care are legatură cu modificările metabolice și răspunsul inflamator este foarte complex și nu o să putem și nici nu ar avea sens să îl descriem aici. Însă ce este important, este să înțelegeți că pe de o parte tumora în sine secretă substanțe care crează probleme în organism dar în același timp și organismul încearcă să răspundă, să reacționeze la prezența tumorii prin secreția unor alte substanțe. Aceste două reacții contribuie semnificativ la scăderea în greutate.
Un lucru complicat și care de multe ori nu este bine înteles este că răspunsul inflamator face parte din reacția imunitară a organismului nostru. Creșterea inflamației face parte din ceea ce am putea numi creșterea imunității. Deci organismul nostru vrea să rezolve problema prezentei tumorii și reacționează prin activarea acestui raspuns inflamator.
Acesta este doar un exemplu pentru care expresia „creșterea imunității”, fără alte explicații și detalii, reprezintă o modalitate de abordare mai puțin profesională sau fără a fi bazată pe date stiințifice.
Acțiunea hormonilor noștri este mult modificată de prezența tumorii. De exemplu, mulți pacienți oncologici au niveluri crescute ale homonului numit grelina—grelina este un hormon care crește senzația de foame. Pentru început acest lucru poate părea ciudat, luând în considerare faptul că în cazul pacientului oncologic apare scăderea poftei de mâncare. Motivul pentru care grelina are un nivel tot mai crescut în sânge este datorat prezenței tumorii care scade influența acestui hormon la nivelul hipotalamusului (porțiune din creierul nostru), astfel corpul nostru începe să producă din ce în ce mai mult, încercând să compenseze prin secreția mai mare de grelină în speranța reapariției senzației de foame, cu toate acestea rămânând în deficit Acest lucru se poate observa în unele studii, unde paciențiilor li s-a administrat o cantitate suplimentară de hormon iar senzația de foame a reapărut într-un final.
Unele dintre modificările metabolice care apar duc la scăderea poftei de mâncare. Mulți pacienți cu cancer mă întrebă dacă nu pot să ia ceva că să le crească pofta de mâncare și și-ar dori ceva simplu, cum ar fi un complex de vitamine și minerale însă lucrurile sunt foarte complicate iar acțiuni care implică administrarea de vitamine și minerale nu vor rezolva din păcate problema lipsei poftei de mâncare. Una dintre opțiunile de tratament, însă nu foarte bună dar este singura pe care o avem în momentul de față, este un medicament numit megestrol acetat, care se pare că funcționează împotriva anorexiei tocmai prin efectul asupra hipotalamusului—acea parte a creierului nostru pe care am menționat-o anterior.
Tot aceste modificări metabolice sunt responsabile și pentru scăderea masei musculare. Din cauza acestor modificări sinteza (formarea) de proteine scade, în vreme ce descompunerea (degradarea) acestora crește. Aceste două procese duc la pierderea masei musculare. Acesta este motivul pentru care pacienții oncologici au nevoie de un aport de proteine mai mare decât în mod obișnuit, în scop compensator.
Acestea au fost doar câteva dintre modificările complexe la nivel metabolic. După cum spuneam celalalt mecanism care duce la scăderea în greutate este aportul insuficient de nutrienți.
Acest aport insuficient de nutrienți se poate datora pe de o parte localizării tumorii (de exemplu, dacă tumora este localizată la nivelul cavității bucale pacientul prezintă dificultăți de înghițire) iar pe de altă parte și tratamentul are un impact negativ asupra capacității pacientului de a mânca. De exemplu, dacă pacientul este supus unui tratament chirurgical care impune rezecția unei părți din limbă, esofag, stomac sau colon, pacientul se va confrunta cu dificultăți de masticație, de înghițire, de absorbție a nutrienților. În cazul radioterapiei la nivel de cap și gât, apar dureri care împiedică capacitatea pacientului de a mânca, de a înghiți iar chimioterapia poate avea efecte secundare cum sunt grețuri și vărsături care la rândul lor influențează capacitatea de alimentare corespunzătore. Așa cum vedeți, boala în sine cât și tratamentul pot să aibă un impact negativ asupra aportului alimentar. Vă sfatuiesc, dacă doriți detalii despre efectele secundare ale tratamentului și soluții prin care să le combateți să vizionați și materialul meu numit “Sfaturi practice pentru efectele secundare din timpul chimioterapiei şi radioterapiei.”
Acum că ați înțeles puțin mai bine cât de complicate sunt motivele scăderii în greutate, un lucru foarte important asupra căruia aș vrea să atrag atenția, este că de foarte multe ori după ce sunt diagnosticați cu cancer, pacienții aleg să facă din punct de vedere alimentar exact inversul față de ce are avea nevoie. S-a înțeles că pacienților le va fi mai greu să mănânce, vor avea o capacitate de sinteza proteică mai mică, vor pierde din masa musculară și ceea ce ar trebui să facă este să aleagă alimente din ce în ce mai calorice și mai proteice. Ceea ce se întâmplă de fapt de cele mai multe ori, este că pacietul după ce îți află diagnosticul își crește cantitatea de legume și fructe care în sine nu e un lucru rău, însă acestea nu sunt foarte calorice și nici proteice, și tind să scadă alimentele care au un conținut crescut de proteine mai ales alimentele de origine animală, tind să scoată grasimile, inclusiv grăsimile de bună calitate care sunt foarte calorice și de foarte multe ori aleg să scoată și pâine, orezul, pastele pentru că au auzit zvonuri cum că și glutenul ar fi rău. Într-un final rămân alimente cu o cantitate mare de fibre, uneori mai greu de digerat, sărace în calorii și proteine, excluzând în această perioadă dificilă alimentele cele mai importante.
În concluzie motivul pentru care slăbește pacientul cu cancer este unul foarte complex și presupune mulți factori. Pentru mulți dintre acești factori nu avem soluții, de aceea este esențial să alegem bine mâncarea, pentru că alimentația este unul dintre factorii pe care suntem cel mai în măsură să îi modificăm în favoarea noastră. – sa punem asta ca teaser la inceput
Scăderea în greutate la pacientul cu cancer se asociază cu un prognostic mai prost pe termen lung, de aceea este foarte important să facem tot ce putem pentru a o combate. Pentru mai multe informații urmăriți materialul meu numit “Combaterea Malnutriției.”
Sper ca v-am fost de ajutor. Dacă v-a plăcut materialul, apăsati butonul de like și dați și mai departe informația pentru a ajuta cât mai mulți oameni. Și nu uitați să apăsați subscribe pentru a fi mereu anunțați când adaug informații noi. O zi faină tuturor!
Bibliografie
- ESPEN expert group recommendations for action against cancer-related malnutrition https://www.espen.org/files/ESPENGuidelines/PIIS0261561417302285.pdf
- ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/ESPEN_guidelines_on_nutrition_in_cancer_patients.pdf
- Cederholm T et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nut 2017; 36:49-64
- Argiles JM. The 2015 ESPEN Sir David Cuthbertson lecture: Inflammation as the driving force of muscle wasting in cancer. Clin Nutr 2017; 36:798-803.
- de Pinho NB et al. Malnutrition associated with nutrition impact symptoms and localization of the disease: Results of a multicentric research on oncological nutrition. Clin Nutr 2019; 38:1274-1279.