Cum prevenim scăderea în greutate în timpul tratamentului pentru cancer?
Pierderea kilogramelor în timpul tratamentului pentru cancer poate fi o problemă.
Este important să înțelegeți că scăderea în greutate reprezintă o problemă atunci când se întâmplă cu toate că dumneavoastră nu vreți lucrul acesta, adică se întâmplă involuntar. Ca să aflați cum să calculați procentul de kilograme pierdute și să știți când să vă faceți griji, când deja slăbit prea mult, citiți articolul meu anterior https://irinamateies.ro/scaderea-involuntara-in-greutate/
De ce este important să prevenim scăderea involuntară în greutate?
Pentru că, malnutriția:
- Reduce răspunsul la terapie
- Reduce supraviețuirea generală
- Scade masa musculară
- Crește starea de oboseală
- Scade calitatea vieții în general
- Crește rata complicațiilor în timpul tratamentului
- Crește rata de întreruperi ale tratamentului antitumoral
Care sunt factorii de risc pentru scăderea involuntară în greutate?
Ca să știm cum să prevenim scăderea involuntară în greutate, în primul rând trebuie să fim atenți la factorii de risc. Aceștia pot fi: fizici, psihologici și socio-economici.
Factorii fizici care duc la scăderea în greutate pot fi, de exemplu, dificultățile la mestecat și înghitit, greața, vărsăturile, modificări ale salivei, diareea sau constipația, modificarea gustului alimentelor, oboseala, scăderea poftei de mâncare.
Pe langă aceste probleme, boala în sine, cancerul, poate să ducă la scăderea în greutate. Cancerul este o boală care la aproximativ 25% dintre pacienți determină creșterea necesarului energetic, caloric. Ce înseamnă asta? Înseamnă că unii pacienți cu cancer pot să slăbească chiar dacă mănâncă bine, similar cu perioada în care nu erau bolnavi, tocmai pentru că acum au nevoie de mai multe calorii și de mai multe proteine.
Factori psihologici care duc la scăderea în greutate pot fi depresia, anxietatea, dificultatea gestionării stresului. De aceea, dacă puteți, discutați cu un psiholog pe perioada tratamentului pentru cancer.
Factori socio-economici care duc la scăderea în greutate sunt lipsa banilor, dificultatea efectuării cumpărăturilor de unul singur, lipsa unui sistem de suport (adică lipsa familiei și a prietenilor). De foarte multe ori este greu pentru cine este în timpul tratamentului să poată să își gătească singur, să meargă la cumpărături singur.
Este important să ne dăm seama ce combinație dintre acești factori duce la scăderea involuntară în greutate, pentru că dacă știm DE CE, atunci putem și să ACȚIONĂM ASUPRA CAUZEI și să STOPĂM scăderea kilogramelor.
Ce soluții avem pentru prevenirea sau stoparea pierderii kilogramelor?
În primul rând este clar că intervențiile și soluțiile vor fi diferite de la persoană la persoană, pentru că motivele sunt diferite.
Aici aveți soluții alimentare pentru cele mai des întâlnite efecte secundare date de cancer sau de tratament https://irinamateies.ro/efecte-adverse-in-cancer/.
Ideal ar fi să discuți cu un dietetician specializat în nutriția clinică oncologică care să vă ajute să înțelegeți problema și să găsiți cele mai potrivite soluții. Din păcate, nu toată lumea are acces la o persoană specializată pe care să o consulte.
Iată câteva sfaturi practice care să vă ajute să vă păstrați greutatea:
- Mâncați ce puteți, când puteți. De multe ori, în timpul tratamentului o să aveți alimente pe care nu o să le suportați, din cauza gustului sau a mirosului. O să aveți anumite ore în timpul zilei în care o să vă simțiți mai bine și altele în care o să vă simțiți mai rău. Profitați de momentele în care vă simțiți bine și de mâncărurile pe care le tolerați uș
- Profitați de zilele în care vă simțiți bine pentru a face pregătiri pentru zilele proaste. Faceți cumpărături, faceți mai multe porții de mâncare și puneți-o în recipiente mai mici, la congelator. Astfel când nu aveți forță să gătiți puteți să scoateți o porție de la congelat.
- Mâncați des, chiar dacă nu puteți să mâncați mult. Încercați să mâncați câte ceva la 2-3 ore. Nu lăsați să treacă multe ore fără să mâncați nimic, pentru că nu o să mai puteti recupera.
- Gândiți-vă la idei de gustări și încercați să le aveți la îndemână de-a lungul zilei.
- Nu lăsați să treacă mult timp de când v-ați trezit și până când mâncați ceva. Ar fi bine ca, măcar, la o oră după ce v-ați trezit să aveți măcar o gustare.
- Dacă mâncați greu și scădeți în greutate, concentrați-vă pe mâncarea cu densitate mare calorică, cum ar fi – smântâna, untul, untul de arahide, uleiul, familia de semmințe, nuci, alune, avocado, fructe uscate, miere, sirop.
- Hidratați-vă! Ne putem deshidrata foarte ușor și asta contribuie la starea generală proastă.
- Toate lichidele contează. Nu este musai să beți doar apă. Mulți pacienți mi-au zis că în timpul chimioterapiei apa avea pentru ei un gust rău, sălciu. Deci puteți să beți ceai, compot, supe, limonadă. Atenție!!! Mai ales dacă aveți diaree sau vărsături vă puteți deshidrata. Dacă vedeți că nu reusiți să beți lichide, discutați cu medicul dumneavoastră pentru că hidratarea intravenoasa se poate face ușor la spital sau chiar acasă.
Dacă nu reușiți să gestionați singuri menținerea greutății, neapărat discutați cu medicul curant.
Suntem obișnuiți, din cauza culturii în care trăim, să ne dorim să scădem în greutate și să privim lucrul asta ca pe un lucru bun. Dar în timpul tratamentului pentru cancer, lucrurile sunt diferite.
Cântăriți-vă de 2 ori pe săptămână, pe același cântar și îmbrăcați aproximativ la fel și notați-vă greutatea. Urmăriți să nu pierdeți kilograme!
Nu uitați că păstrarea greutății are legătură cu rezistența la tratament, cu starea generală de bine și cu supraviețuirea pe termen lung.
Biografie:
- ESPEN expert group recommendations for action against cancer-related malnutrition https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/PIIS0261561417302285.pdf
- ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/ESPEN_guidelines_on_nutrition_in_cancer_patients.pdf