Cum adaptăm masa de Crăciun?

În timpul tratamentului oncologic sau după terminarea lui este posibil să avem unele nevoi speciale sau pur și simplu să vrem să mâncăm mai sănătos. Mâncarea, fie că e Crăciunul sau nu, este mai plăcută când suntem la masă cu prieteni sau familie. Doar pentru că avem nevoie de unele modificări ale dietei, nu înseamnă că nu putem mânca laolaltă cu toată lumea.

Ca să vă arăt practic ce vreau să zic, am filmat un material împreuna cu o bună prietenă Emese Markovics . Emese este și bucătar, așa că ea s-a ocupat de partea cu gătitul și eu de partea cu vorbitul. Împreună am discutat despre cum putem modifica sarmalele cu mămăligă și clătitele. Am ales aceste două feluri de mâncare pentru că sunt des folosite și foarte îndrăgite.

Ambele rețete le-am modificat astfel încât să vă dați seama cum pot fi făcute:

  • de post/vegane
  • cu mai multe sau mai puține fibre (pentru persoanele cu probleme de tranzit intestinal)
  • cu mai multe sau mai puține proteine
  • cu mai multe sau mai puține calorii
  • mai ușor de mestecat
  • pentru pus pe tubul de alimentație (gastrostomă)

Multe persoane după terminarea tratamentului oncologic își doresc să mânânce mai sănătos și acest lucru presupune să manânce o alimentație bazată pe mai multe plante, adică legume,fructe, semințe/nuci/alune, leguminoase, cereale integrale. Acest gen de alimentație ne ajută și dacă avem constipație și avem nevoie de mai multe fibre în alimentație. De asemenea, această alimentație este utilă și dacă există o afectare a rinichilor (insuficiență renală) și vrem să scădem cantitatea de proteine.

Din acest motiv am discutat cum putem înlocui carnea din sarmale cu ciupercile, sau cum putem să scădem cantitatea de carne si să amestecăm cu ciuperci/morcovi sau alte legume. De asemenea, putem să înlocuim orezul alb, cu orezul integral pentru a avea mai multe fibre și mai mulți micronutrienți (vitamine,minerale). Pentru un plus de fibre, putem să punem mai multă varză în oala de sarmale.

Dar nu toată lumea poate să consume multe fibre. Persoanele care au diaree din cauza radioterapiei sau chimioterapiei sau persoanele cu colostomă (anus contra naturii) sau ileostomă nou montate, nu pot consuma multe fibre, mai ales cele insolubile în apă.

Aceste persoane pot, pur și simplu, să mânănce sarmalele obișnuite dar să nu mănânce foaie de varză.

Dacă trebuie să scădem cantiatea de calorii, cu scopul de a scădea în greutate, atunci nu folosim smântâna și fie folosim o carne mai slabă sau înlocuim carnea cu ciupercile și adăugam mai multe legume în compoziție și mai scădem din orezul integral.

Dacă am slăbit din cauza tratamentului pentru cancer și vrem să creștem în greutate, să adăugăm kilograme, atunci folosim cât mai multă smântână și cât mai grasă și carnea mai grasă.

Uneori din cauza tratamentului, se poate să avem nevoie de un tub de gastrostomă (tub de alimentație). Ei bine, chiar și așa putem mânca sarmalele cu mămăliguță doar că va trebui să le blenduim foarte bine, să adăugam mai multă apă și smântână lichidă. În materialul filmat, o să vedeți cum am făcut practic.

Aceleași recomandări le putem urma și pentru clătite.

Vrem să facem clătitele de post/vegane sau cu mai multe fibre, mai puține calorii și mai puține proteine?

Atunci folosim făina integrală și fie nu adăugăm lapte ci doar apă minerală, sau folosim lapte vegetal (de exemplu – lapte de soia). Și pentru mai puține calorii umplutura, în loc de gem, o putem face cu fructe sau iaurt.

Și pentru cei cu un tub de gastrostomă (tub de alimentație), o să vedeți cum puteți pune clătitele pe tub, în mod practic, dacă accesați materialul video.

Sper că v-am fost de ajutor și Poftă bună!

Sărbători cu bine!

Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close