Combaterea malnutriției

Dacă sunteţi în timpul unui tratament pentru cancer şi slăbiţi fără să vreţi sau dacă deja sunteţi foarte slab, atunci este important să aflaţi cum să combateţi malnutriţia. În acest material aflaţi ce trebuie să ştiţi despre scăderea involuntară în greutate şi soluţii practice pentru combaterea ei.

Dacă vreți să înțelegeți motivele și riscurile asociate scăderii involuntare în greutate și malnutriției în timpul tratamentului pentru cancer, vă recomand să citiți și acest articol https://irinamateies.ro/scaderea-involuntara-in-greutate/

Și dacă vreți să înțelegeți în detaliu cum puteți combate scăderea în greutate și malnutriția, puteți citi și acest articol https://irinamateies.ro/cum-prevenim-scaderea-in-greutate-in-timpul-tratamentului-pentru-cancer/

Definiția pacientului cu cancer

Pentru a fi clar cui mă adresez cu acest material, aș vrea întâi să definesc pacientul cu cancer. 

Pacientul cu cancer este acela care a primit un diagnostic clar de boală, a început sau așteaptă să înceapă un tratament pentru cancer sau este în timpul unui tratament paliativ. Nu intră în definiția noastră si nu discutăm aici nevoile persoanei care a terminat tratamentul și este considerată vindecată sau persoana sănătoasă care este interesată de prevenția cancerului.

Rolul nutriției în timpul tratamentului pentru cancer

Pentru a înțelege cum ne poate ajuta nutriția oncologică dar și pentru a înțelege care sunt limitele ei, trebuie să definim rolul alimentației în timpul tratamentului oncologic.

În timpul tratamentului oncologic este important de reținut că persoana, pacientul este un întreg, iar boala este doar o mică parte din acest întreg și mâncarea are rolul de a susține persoana ca întreg, pentru a putea trece prin tratamentul oncologic dar NU poate înlocui tratamentul.

Rolul alimentației în timpul tratamentului este

  • Menținerea greutății, prevenirea sau tratarea malnutriției
  • Gestionarea efectelor adverse care apar în urma tratamentului
  • Susținerea efectelor antitumorale ale tratamentului
  • Menținerea unei stări generale bune și a capacității pacientului de a își desfășura în continuare activitățile obișnuite.

Este important să înțelegi ce tratament urmează să faci și la ce probleme te poți aștepta, tocmai pentru a putea contrabalansa cu ajutorul alimentației. Relația cu medicul tău și cu un dietetician specializat în nutriție oncologică este foarte importantă ca să poți cunoaște aceste detalii. De exemplu, dacă știi că un medicament dă constipație, poți alege mai multe alimente care ajută tranzitul intestinal sau dacă știi că tratamentul o să îți dea greață și știi că greața este stimulată de miros, atunci în zilele acelea o să încerci să nu îți gătești și o să eviți mâncarea cu miros puternic. Toate aceste posible probleme pot duce la scăderea în greutate și la ceea ce numim malnutriție.

De ce  trebuie să combatem malnutriția?

Problema scăderii în greutate și a malnutriției este semnificativă pentru că poate aduce serioase deservicii

  • Reduce răspunsul la terapie
  • Reduce supraviețuirea generală
  • Scade masa musculară
  • Crește starea de oboseală
  • Scade calitatea vieții în general
  • Crește rata complicațiilor în timpul tratamentului
  • Crește rata de întreruperi a tratamentului antitumoral

Ce soluții avem pentru combaterea malnutriției?

În primul rând este clar că intervențiile și soluțiile vor fi diferite de la persoană la persoană, pentru că motivele sunt diferite.

Aici aveți soluții alimentare pentru cele mai des întâlnite efecte secundare date de cancer sau de tratament https://irinamateies.ro/efecte-adverse-in-cancer/

Ideal ar fi să discuți cu un dietetician specializat în nutriția clinică oncologică care să te ajute să înțelegi problema și să găsiți împreună cele mai potrivite soluții. Din păcate, nu toată lumea are acces la o persoană specializată pe care să o consulte.

Iată câteva sfaturi practice care să te ajute să îți păstrezi greutatea:

  • Mâncă ce poți, când poți. De multe ori, în timpul tratamentului, o să ai alimente pe care nu o să le suporți, din cauza gustului sau a mirosului. O să ai anumite ore în timpul zilei în care o să te simți mai bine și altele în care o să te simți mai rău. Profită de momentele în care te simți bine și de mâncărurile pe care le tolerezi.
  • Profită de zilele în care te simți bine pentru a face pregătiri pentru zilele proaste. Fă cumpărături, fă mai multe porții de mâncare și pune-o în recipiente mai mici, la congelator. Astfel când nu ai forță să îți gătești, poți să scoți o porție de la congelator.
  • Mănâncă des, chiar dacă nu poți mânca mult. Încearcă să mănânci câte ceva la 2-3 ore. Nu lăsa să treacă multe ore fără să mănânci nimic, pentru că nu o să mai poți recupera.
  • Gândește-te la idei de gustări și încearcă să le ai la îndemână de-a lungul zilei.
  • Nu lăsa să treacă mult timp de când te-ai trezit și până când mănânci ceva. Ar fi bine ca, măcar, la o oră după ce te-ai trezit să ai măcar o gustare.
  • Dacă te alimentezi cu greu și scazi în greutate, concentrează-te pe mâncarea cu densitate mare calorică, cum ar fi – smântâna, untul, untul de arahide, uleiul, familia de semințe, nuci, alune, avocado, fructe uscate, miere, sirop.
  • Hidratează-te! Ne putem deshidrata foarte ușor și asta contribuie la starea generală proastă.
  • Toate lichidele contează. Nu este musai să bei doar apă. Mulți pacienți mi-au zis că în timpul chimioterapiei apa avea pentru ei un gust rău, sălciu. Deci poți să bei ceai, compot, supe, limonadă. Atenție!!! Mai ales dacă ai diaree sau vărsături te poți deshidrata. Dacă vezi că nu reușești să bei lichide, discută cu medicul tău pentru că hidratarea intravenoasa se poate face ușor la spital sau chiar acasă.

Dacă nu reușești să gestionezi singur menținerea greutății, neapărat discută cu medicul curant.

Suntem obișnuiți, din cauza culturii în care trăim, să ne dorim să scădem în greutate și să privim lucrul ăsta ca pe un lucru bun. Dar în timpul tratamentului pentru cancer, lucrurile sunt diferite.

Cântărește-te de 2 ori pe săptămână, pe același cântar și îmbrăcat aproximativ la fel și notează-ți greutatea. Urmărește să nu pierzi kilograme!

Nu uita că păstrarea greutății are legătură cu rezistența la tratament, cu starea generală de bine și cu supraviețuirea pe termen lung.

Biografie:

  1. ESPEN expert group recommendations for action against cancer-related malnutrition https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/PIIS0261561417302285.pdf
  2. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/ESPEN_guidelines_on_nutrition_in_cancer_patients.pdf
Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close