Ce mănânc după gastrectomie? Sindromul de dumping.

 

Sindromul de dumping sau sindromul de golire rapidă este format dintr-un grup de simptome ce apar după gastrectomie. Gastrectomia este necesară în cazul apariției cancerului gastric.  Gastrectomia este o intervenție chirurgicală în urma căreia se taie o parte din stomac (gastrectomie parțială – Billroth I și Billroth II) sau tot stomacul împreună cu o parte din esofag și duoden (gastrectomie totală – Roux-en-Y).

Îndepărtarea parțială sau totală a stomacului modifică definitiv modul în care mâncarea va fi digerată.

Există mai multe complicații care pot apărea după gastrectomia parțială sau totală și rezultatul acestor modificări este malnutriția, scăderea involuntară a greutății. Una dintre problemele care duc la malnutriția post gastrectomie este sindromul de dumping (sindromul de golire rapidă).

Sindromul de dumping (sindromul de golire rapidă) apare la 20-50% dintre pacienții care au nevoie de gastrectomie. Deci nu orice pacient cu gastrectomie are această problemă. Doar cei care au sindrom de dumping trebuie să urmeze indicațiile de mai jos.

Sindromul de dumping poate apărea rapid, la 15-30 de minute după masa și se manifestă prin diaree, crampe abdominale și vărsături. De asemenea, pot să apară transpirații, senzația de amețeală, de slăbiciune, înroșirea feței. Aceste simptome sunt datorate diminuării rezervorului gastric sau dispariției lui în totalitate și golirii rapide a alimentelor în intestinul subțire, care nu este obișnuit cu acest lucru.

Sindromul de dumping poate să apară și tardiv, la 2-3 ore după masă și se manifestă prin senzație de slăbiciune, greață, transpirație, senzația de foame și anxietate. Aceste simptome, se crede că, apar din cauza unei hipoglicemii (scădere a glicemiei) reactive.

Alimentele și băuturile foarte dulci accelerează apariția sindromului de dumping, atât precoce cât și tardiv. Simptomele sindromului de dumping apar mai des în perioada imediat post-operatorie și tind să scadă sau să dispară cu cât mai mult timp trece de la operație. Dacă simptomele nu se ameliorează cu dieta și nu observați ameliorarea în timp a acestor simptome, discutați cu medicul dumneavoastră despre medicația care v-ar putea ajuta.

Pentru a diminua posibilitatea apariției sindromului de dumping, în primele 6-8 săptămâni după operație, urmați următoarele linii generale ale dietei:

  • Mâncați 6 mese mici în fiecare zi
  • Mâncați încet și relaxat
  • Mestecați complet alimentele, până când mâncarea devine aproape lichidă în gură
  • Nu beți lichide în timpul mesei și nu mâncați supa/ciorba împreună cu felul doi. Beți lichidele sau mâncaţi supa/ciorba cu 45 de minute înainte de mâncarea solidă sau la 1 oră după aceea. Dacă încercați să mențineți sau să câștigați în greutate, folosiți lichide calorice (suplimente orale nutriționale de la farmacie, lapte). !!! Atenție – lichidele calorice pot grăbi tranzitul intestinal și pot da diaree. Încercați-le în cantități mici și creșteți cantitatea pe măsură ce le tolerați. Suplimentele orale nutriționale sunt complete din punct de vedere nutrițional și există sub mai multe forme și de la multe firme. Discutați cu dieteticianul să vedeți ce opțiuni există și începeți cu unele cu conținut scăzut de carbohidrați.
  • După masă, stați liniștit, pe pat/canapea, cam jumătate de oră, în poziție semișezândă, la 30-40 grade.
  • Mâncați mâncăruri moi. În această perioadă evitați carnea uscată, care nu este bine gătită.
  • Evitați alimentele bogate în fibre insolubile în apa: cerealele integrale, coaja de la fructe, legumele foarte fibroase ( exemple: țelina, varza), leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea, năutul).
  • Includeți surse de proteine la fiecare masă ( exemple: carne moale de pasăre, pește, ouă, tofu, brânză, lapte, lapte de soia, iaurt, iaurt de soia, unt de arahide) .
  • Unele persoane nu tolerează lactatele după gastrectomie. Încercați cantități foarte mici și testați-vă toleranța. Încercați să beți ½ cană de lapte. Dacă nu aveți scaun diareic, balonare, dureri abdominale, puteți reintroduce lactatele în alimentatia dvs.
  • Evitați alimentele cu conținut crescut de carbohidrați simpli

o   Alimente de evitat: suc de fructe, sucuri dulci, zahărul adăugat, siropul, miere, gem, ciocolată, înghețată, produse de patiserie, plăcinte, glazura, șerbet.

o   Ingrediente adăugate în alimente (citiți etichetele produselor): zahăr, miere, fructoza, sirop de porumb, dextroza, maltoza, sorbitol, xilitol, manitol.

  • Limitați fructele consumate
  • Evitați alimentele pe care le mestecați greu, cum ar fi carnea foarte tare.
  • Este posibil ca grăsimea să crească disconfortul pe care îl simtiti. Dacă observați acest lucru, evitați adaosul de ulei, unt, untură, smântână și alimentele prăjite.

Alimente

Mâncați

Evitați

Cereale/Amidonoase/Făinoase

Pâine, pișcoturi, paste albe, orez alb, cous-cous

Fulgi de cereale fără zahăr adăugat

Brioșe, madlene, covrigi polonezi,  orice produs făinos cu zahăr/însiropat

Pâine cu tărâțe, orez integral, paste integrale

Proteine

Carne moale, bine gătită (pasare, pește), ouă, tofu

Unt moale de arahide

Lapte (dacă îl tolerați), lapte de soia fără zahăr adăugat

Iaurt simplu

Brânză

Iaurt cu fructe sau îndulcit

Semințe, nuci, alune

Fasole, mazăre

Legume

Legume bine gătite

Suc de legume

Legume crude

Varză, conopidă, broccoli, gulie, varză de Bruxelles

Porumb, floricele de porumb

Legume cu semințe ce nu pot fi îndepărtate

Fructe

Fructe gătite (compot fără zahăr, mere la cuptor, piure de mere etc.)

Fructe crude

Fructe uscate

Compot sau conserve cu fructe cu zahăr adăugat

Grăsimi

Unt, ulei, smântână (atenție la cantitate, pentru că este posibil să nu tolerați în cantități mari)

Dressing dulce pentru salată

Băuturi

Supe, ciorbe

Cafea fără cofeină

Infuzii de plante

Cafea

Ceai verde, ceai negru

Alcool

Sucuri de fructe

Băuturi îndulcite

Biografie:

  1. Oncology Nutrition for Clinical Practice, 2nd Ed. May 5, 2021. Pag 391-394.
  2. Post-Gastrectomy: Managing the Nutrition Fall-Out. Nutrition Issues in gastroenterology.Series #18.
  3. https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/eating-after-your-gastrectomy
Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close