Ce să mănânc dacă fac chimioterapie?
Ce să mănânc dacă fac chimioterapie – este ce vrea să știe toată lumea care începe un astfel de tratament. Întrebarea nu este foarte ușor de răspuns, pentru că trebui să luăm în considerare mai multe aspecte – ce mănânc chiar în ziua în care fac chimioterapia, ce mănânc zilele următoare, cum interacționeaza mâncare cu tratamentul, importanța temperaturii alimentelor și multe altele.
1. Schema de chimioterapie
Primul lucru pe care trebuie să îl știi este exact despre ce substanțe de chimioterapie este vorba în tratamentul tău, pentru că nu toată chimioterapia este exact la fel. Chiar dacă te simți obosit sau simți că sunt prea multe informații, întrebă-ți oncologul schema de chimioterapie folosită pentru tine.
2. Premedicația
Și nu doar asta, mai trebuie să întrebi ceva – ce premedicație ți se administrează. Adică? Ce-i premedicația asta? Uneori, la chimioterapia injectabilă, în perfuzie, înainte să se pună chimioterapia, se pun unele substanțe care să te ajute să nu te simți rău. Și aceste medicamente pot să influențeze cât de bine mănânci sau ce probleme de digestie ai.
Legat de premedicație – 2 clase de medicamente sunt mai important de discutat
Medicamentele anti-emetice (anti-greață) – sunt de mai multe feluri, dar cele al căror nume se termină cu Setron (osetron, granisetron, palonosetron), tind să dea constipație. Dacă ți se dau în ziua cu chimioterapia și dacă ai nevoie să le mai iei și câteva zile după chimioterapie, încearcă, pe cât poți, să alegi alimente care să te ajute cu tranzitul intestinal (legume, fructe, fructe uscate, iaurt, sana, chefir etc). Dacă nu reușești să mănânci alimente care ajută cu mersul la toaletă și vezi că ai dificultăți cu constipația, discută cu oncologul tău despre posibilitatea utilizării unui laxativ.
- Corticosteroizii (prednison, medrol, dexametazona) – dacă iei aceste medicamente trebuie să eviți sarea din mâncare și alimentele care au deja multă sare în ele, cum ar fi mezelurile, brânzele etc.
Chimioterapia, în funcție de substanță, poate fi administrată injectabil, în perfuzie sau să fie pastile care se iau pe gură.
Dacă sunt pastile, întreabă medicul dacă trebuie să le iei după mâncare sau pe stomacul gol. Prezența mâncării poate să modifice modul în care este absorbită substanța.
3. Interacțiunea dintre mâncare și chimioterapie
Unele alimente pot să interacționeze cu chimioterapia, așa că sunt contraindicate în zilele în care faci tratament.
Cele mai cunoscute alimente sau băuturi care interacționează cu chimioterapia sunt – grepfrutul și sucul de grepfrut, sunătoarea, alcoolul si portocalele de Sevilia, numite și portocale amare (din care în Romania eu nu am văzut). Cel mai prudent este să nu le folosiți în perioada de chimioterapie.
4. Interacțiunea dintre suplimente alimentare și chimioterapie
În afară de mâncare, exista unele suplimente care conțin extracte din alimente. Cu toate că poate părea același lucru, nn este. Suplimentele pot să aibă o concentrație mai mare din unele substanțe și acestea pot interacționa cu chimioterapia. Exemple de astfel de suplimente cu extracte din alimente, care sunt de evitat în perioada chimioterapiei, avem – extractul de ceai verde sau extractul de usturoi.
5. Temperatura alimentelor
Încă un aspect legat de mâncare și chimioterapie este și temperatura alimentelor și băuturilor. Temperatura contează în 2 feluri
- În primul rând, contează dacă faci tratament cu o substanță de chimioterapie, numită oxaliplatin. Această substanță te face să nu tolerezi nimic rece. Mâncarea ar fi bine să nu o mănânci rece și nici să nu bagi mâna goală, direct în frigider. Ori rogi pe cineva din familie să scoată din timp mâncarea din frigider, ori folosește mânuși. Atenție și la apa de la robinet, pentru că uneori poate fi prea rece pentru cineva care face tratament cu oxaliplatin.
- Celălalt mod în care contează temperatura în timpul chimioterapiei – este atunci când îți este greață din cauza tratamentului. Mâncarea caldă, din care se emană mult miros, crește senzația de greață, așa că este de preferat să fie mâncarea la temperatura camerei.
6. Igiena alimentară
În timpul chimioterapiei ești mult mai sensibil la infecții de toate felurile – bacteriene, virale, fungice. Așa că igiena alimentară este esențiala. Spală-te bine pe mâini înainte de masă, spală bine fructele și legumele, aruncă mâncarea expirată și pune bine mâncarea în frigider.
7. Efectele adverse după chimioterapie și alimentația
Mancarea în timpul chimioterapiei are scopul de a te ajuta să îți menții greutatea, masa musculară și să combați efectele adverse, ca să poți rezista la tratament până la capăt și să ai cea mai mare șansă de reușită.
Combaterea efectelor adverse care au impactat asupra alimentației și digestiei este foarte importantă.
Discută cu oncologul tău ca să știi la ce să te aștepți. Unele forme de chimioterapie sunt bine cunoscute pentru anumite proleme. De exemplu, dacă faci tratament cu Irinotecan este nevoie de la început să ai o dietă anti-diaree. Despre combaterea efectelor adverse cu ajutorul alimentelor am vorbit deja în altă postare https://irinamateies.ro/sfaturi-practice-pentru-efectele-secundare-din-timpul-chimioterapiei-si-radioterapiei/ . Sau dacă vrei poți intra pe pagina pentru pacienți unde găsețti discutate toate problemele, pe rând https://irinamateies.ro/efecte-adverse-in-cancer/
8. Hidratare
Să nu uiți de hidratare. Ea este mereu importantă, dar unele substanțe de chimioterapie se elimină din corpul nostru cu ajutorul rinichilor, în urină și ca să ajuți acest proces trebuie să bei și mai multe lichide, fie că este apă, compot, ceaiuri, supe, lapte. Discută cu oncologul ca să știi dacă chimioterapia ta are nevoie de hiper-hidratare sau nu!
9. Ce mănânc în ziua cu chimioterapia
Mâncarea în ziua în care faci chimioterapie este de preferat să fie împărțită în mese mai mici și mai multe, de-a lungul întregii zi. În România, de obicei, analizele de sânge se fac chiar în dimineața tratamentului și ești chemat foarte devreme să ți se ia sânge. Ține cont că daca mergi pentru luat sânge, fără să mănânci, o să ai de așteptat până vin rezultatele, ca să știi dacă poți sau nu să faci chimioterapie în ziua respectivă.
De când ți se ia sânge și până vin rezultatele ar fi bine
1. Ori să iei la tine mâncare (sandwhichuri, fructe, iaurturi, alune, caju, alimentele lichide hipercalorice/hiperproteice de băut de la farmacie)
2. Ori dacă ai cum și unde, mergi și mănâncă undeva. Dar și dacă mergi undeva la masă cât aștepți, tot este bine să ai la tine gustări, pentru că unele ședințe de chimioterapie sunt destul de lungi.
De obicei, în ziua următoare după ce ai făcut chimioterapie și 2-3 zile după aceea, se poate să îți fie greață și mâncarea să aibă gust ciudat.
NU mânca mancarea ta preferată zilele astea, ca să nu ți se asocieze apoi cu senzația neplăcută!
10. Proteinele
În timpul tratamentului pentru cancer este foarte posibil să ai nevoie de mai multe proteine decât în mod obișnuit. Recomandarea pentru pacienții cu cancer este să mănânce cel puțin 1,5 gr proteine/kgc/zi. Deci în zilele următoare după ce ai făcut chimioterapie este foarte important să ai surse bune de proteine de-a lungul zilei, în fiecare zi, pe perioada tratamentului. Sursele de proteine pot să fie – carnea slabă, pește, ouă, lactate, fasole, mazare, linte, năut, semințe/nuci/alune/fistic/migdale, soia.
11. Grăsimile
Grăsimile din mâncare ne ajută să ne păstrăm greutatea, dar pot să fie grețoase după chimioterapie. Încearcă să vezi dacă poți mânca avocado, nuci, semințe, alune, unt de arahide, ulei de masline, iaurt grecesc.
În zilele de după chimioterapie este indicat să mănânci mese mai mici și mai dese și să ai gustări la îndemână.
Sper că v-am fost de ajutor!
Bibliografie
- https://www.oncologynurseadvisor.com/home/hot-topics/chemotherapy/understanding-the-interaction-between-food-and-treatment/3/
- https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/cancer-drugs/how-you-have/taking-medicines/foods-drinks-avoid
- https://ascopubs.org/doi/10.1200/JOP.2013.001183