Ce este nutriția oncologică și de ce este importantă
Momentul primirii unui diagnostic de cancer este unul foarte greu, destabilizator. Primești deodată atât această veste foarte dificilă dar și foarte multe informații despre ceea ce trebuie să faci.
Informațiile legate de tratament le vei primi de la oncolog, radioterapeut, chirurg. Dar când ești diagnosticat cu cancer, foarte probabil, o să primești multe sfaturi legate despre alimentație de la familie și prieteni.
Dar totuși ce știu medicii și dieteticienii despre nutriție și cancer? Știința care se ocupă în mod serios de acest aspect se numește nutriție oncologică și este un aspect important pentru că atât boale, cât și tratamentul oncologic îți vor modifica capacitatea de a te alimenta.
1. Informații de bază despre nutriția oncologică
Nutriția clinică oncologică se referă la aplicarea cunoștințelor legate de nutriție și dietetică pentru a ajuta pacientul să treacă prin perioada de tratament pentru cancer și ulterior să facă alegerile corecte după terminarea tratamentului.
Nutriţia în timpul tratamentului oncologic are rolul de a preveni sau trata malnutriţia, de a reduce impactul efectele adverse ale tratamentului, de a crește rezistența la tratament, de a îmbunătăţi calitatea vieții și de a crește supraviețuirea. Problemele vor fi diferite în funcție de lozalizarea bolii, de gravitatea bolii și de etapele tratamentului. Din acest motiv nu toți pacienții au aceleași probleme sau aceleași nevoi.
Nutriţia după încheierea tratamentului are rolul menţinerii statusului nutriţional bun, al combaterii deficienţelor nutriționale și posibil menţinerea stării de sănătate nou redobândite.
2. Ce presupune consultul de nutriție oncologică
În cadrul consultului de nutriție o să aflați cum vă poate ajuta alimentația să treceți mai ușor prin etapele tratamentului. Ceea ce nu o să aflați la acest consult este cum să combateți cancerul prin alimentație, pentru că acest lucru nu este posibil.
Alimentația poate ajuta la prevenția cancerului atunci când suntem sănătoși și poate ajuta la prevenția recidivei cancerului după ce terminați tratamentul. Dar alimentația nu poate să înlocuiască tratamentul pentru cancer.
În cadrul consultației va exista
- un screening al malnutriției
- o evaluare a problemelor care țin de alimentație – de la mestecat și înghitit, la tranzit intestinal, la alte boli care pot interfera cu capacitatea de a mânca și multe alte posibile probleme
- o propunere de intervenție nutrițională – aceasta poate varia de la combaterea diareei sau constipației, la modificarea texturii, consisteței dietei, la alimentație enterală (pe tub de alimentație, gastrăstomă) sau alimentație parenterală (alimentație pe venă) și multe altele.
- o monitorizare – aceasta se face după prima consultație, pentru a vedea dacă intervenția propusa inițial a fost utilă
3. Să mănânci bine când îți este rău
Nu este obligatoriu să te simți rău în timpul tratamentului oncologic, dar este foarte posibil.
Să mănânci bine când îți este rău presupune anumite obiective
- să reușești să îți atingi necesarul caloric și astfel să îți păstrezi greutatea. Cel mai frecvent, în timpul tratamentului oncologic, problema principală este scăderea involuntară în greutate. Cu toate că acesta este scenariul cel mai plauzibil sunt și anumite cazuri când trebuie să aveți grijă să nu vă îngrășați. Care este scenariul cel mai plauzibil pentru voi aflați discutând cu medicul sau dieteticianul.
- să reușești să îți atingi necesarul proteic. Necesarul de proteine al pacientului oncologic este ușor mai mare decât al persoanelor sănătoase. Este nevoie să atingeți un aport minim de 1.5 grame de proteine/kilogram corp/zi.
- să reușiți să vă hidratați corespunzător
- să reușiți să vă atingeți necesarul de vitamine și minerale (micronutrienți). Necesarul de micronutrienți la pacientul oncologic este același cu al persoanelor sănătoase. Nu aveți nevoie de mega-doze de vitamine și minerale. Veți suplimenta cu doze mai mari doar dacă se vede în mod obiectiv, în analize de sânge, că aveți un deficit.
- să reușiți să combateți efectele adverse ale tratamentui oncologic care au impact asupra alimentației (dificultați de mestecat, înghițit, saliva mai puțină și mai vâscoasă, modificarea gustului, modificarea tranzitului intestinal etc).
Ideea acestui blog și a canalului de youtube a aparut tocmai în urma discuţiilor atât cu pacienţi, cât şi cu colegi de meserie, din dorinţa de a realiza un loc care:
- Să ofere sfaturi corecte şi practice despre alimentaţia din timpul tratamentului oncologic;
- Să ajute pacienţii să afle la ce problemă alimentară să se aştepte în funcţie de tipul de cancer şi tipul de tratament;
- Să lămurească mituri şi dezinformări legate de nutriţie;
- Să fie o sursă de informaţii de încredere atât pentru persoanele care au sau au avut cancer, dar şi pentru tineri dieteticieni sau alte persoane ce lucrează în domeniul sănătăţii.
Evitând mituri, scorneli şi cuvinte fără noimă, sper să vă ajut să vă orientaţi către soluţiile potrivite pentru voi!
Însă nu uitați, informațțile primite online nu pot înlocui opinia medicului sau a dieteticianului care cunosc detaliile cazului vostru!