Antioxidanții și cancerul

Sunt foarte des întrebată dacă se pot lua suplimente cu antioxidanți în timpul tratamentului pentru cancer. Cei mai populari antioxidanți despre care sunt întrebată – vitamina C, vitamina E, coenzima Q 10, seleniu, resveratrol și, bineînțeles, există tot felul de combinații între mai multe substanțe cu capacitate antioxidantă care se vând în farmacii.

Antioxidanții, în mod evident, nu-i găsim doar la farmacie, îi găsim și la piață, pentru că apar în mod natural în diferite alimente. Unii colegi medici mă întreabă despre antioxidanții din mâncare, pentru că ar vrea ca pacienții să-i evite inclusiv pe aceștia.

De aici am ajuns la concluzia că există o mare confuzie legată de  antioxidanți și la pacienți și la unii medici.

Antioxidanții din mâncare vs Antioxidanții de la farmacie

Întâi vreau să fie foarte clar că discuția trebuie bine delimitată între antioxidanții din mâncare și cei de la farmacie.

NU avem niciun motiv să credem că antioxidanții care se găsesc în mod natural în alimente, mâncați în cantități obișnuite, pot să aducă vreun deserviciu, să vă facă rău. Avem multe studii epidemiologice care ne indică că o dietă bogată în fructe și legume se corelează cu un risc scăzut pentru unele boli cronice.

Apariția cancerului este legată de modificări apărute la nivelul ADN-ului și acest lucru se poate întâmpla și sub acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi de oxigen. Antioxidanții sunt substanțe care pot contracara acțiunea radicalilor liberi de oxigen.

Pe de altă parte este adevărat, că unii pacienți ajung să consume cantități anormale de sucuri de citrice sau sucuri de morcovi sau mai știu eu ce alte variante. Dacă nu ați mânca în mod obișnuit kilograme de morcovi pe zi, nu este cazul să vă apucați să faceți asta în timpul tratamentului oncologic.

Deci un lucru este lămurit – este ok să consumați antioxidanții din alimente, atâta timp cât porțiile sunt normale.

Să trecem la antioxidanții din suplimentele de la farmacie.

Motivul principal pentru care există multă confuzie legată de antioxidanți este pentru că se pare că, pe de o parte, antioxidanții consumați din mâncare, de-a lungul vieții, scad riscul de aparitie a cancerului, însă, pe de altă parte, antioxidanții de la farmacie se pare că pot interfera cu tratamentul oncologic și pot scădea rata de supraviețuire atunci când boala deja a apărut.

Suplimentarea cu antioxidanți de la farmacie, în timpul radioterapiei și chimioterapiei este un subiect foarte controversat, pentru că avem atât studii care arată beneficiu la cei care au luat astfel de suplimente, dar avem tot la fel de multe studii care au arătat că suplimentarea cu antioxidanți ar putea fi dăunătoare.

Pe de o parte, avem studii care ne arată ca suplimentele cu antioxidanți ar putea să protejeze celulele sănătoase de efectele nedorite ale radioterapiei și chimioterapiei, însă, pe de altă parte, avem și studii care arată că, în același timp, antioxidanții ar putea proteja și celulele tumorale și ar putea scădea eficacitatea tratamentului oncologic.

Trebuie să luăm în considerare că suplimentele cu antioxidanți sintetici, cu o singură substanță, sunt produse mult mai simple decât conținutul unui fruct sau al unei legume. Este foarte posibil ca beneficiul pe care îl observăm la persoanele cu o dietă bogată în plante să fie datorat mai multor componente și interacțiunii sinergice dintre acestea și nu doar antioxidanților.

Ce sunt antioxidanții?

Antioxidanții, cu toate că au această denumire generală, pot să fie substanțe foarte diferite. Motivul pentru care le denumim pe toate antioxidanți este pentru că ele au o caracteristică comună și anume au capacitatea de a ceda un electron.

De ce ne interesează acest lucru? În organism apar niște produși cunoscuți sub denumirea de radicali liberi de oxigen. Aceștia apar obligatoriu, de exemplu, atunci când mâncăm (în procesul de transforma alimentele în energie). Însă pot să apară și când fumăm, când ne expunem la poluare și într-o grămadă de alte situații (nu toate sunt rele). Radicalii liberi sunt și ei substanțe foarte diferite, care au caracteristica comună că “fură” electroni de la orice altă substanță din jur, dispusă să cedeze un electron. Acest “furt” de electroni poate să altereze funcția substanței care a cedat electronul într-un mod negativ. Antioxidanții sunt substanțele care pot ceda un electron fără să devină ele însele modificate în mod negativ și fără să devină ele noi substanțe care să fure electroni. Dar calitatea de antioxidant se poate schimba în funcție de situație și în principiu ar putea deveni și prooxidant. Ca idee – oxidarea în sine nu este mereu un proces rau, în unele cazuri este necesară.

Tocmai pentru că procesul în sine este unul foarte complex și unele lucruri încă nu ne sunt clare, este mult mai sigur și benefic să luăm antioxidanții din mâncare și nu din suplimente.

Unul dintre motivele pentru care informațiile sunt așa de contradictorii s-ar putea să fie și pentru că, efectul antioxidantilor poate să mai aibă legătură și cu alte lucruri pe care le face fiecare pacient. De exemplu, o meta-analiză din 2016 a arătat că fumătorii care au cancer și iau antioxidanți în timpul tratamentului, au avut un răspuns mai prost la tratament și o rată mai mare de reapariție a bolii, față de nefumători.

De asemenea, antioxidanții nu sunt interschimbabili, nu orice antioxidant face exact același lucru, în orice context. De aceea sunt și greu de studiat.

Antioxidanții în timpul chimioterapiei și radioterapiei

Însă în baza studiilor de până acum, ce are cel mai mult sens este să NU luați antioxidanți de la farmacie în timpul radioterapiei.

În timpul chimioterapiei trebuie să discutați cu medicul oncolog, pentru că NU toate substantele chimioterapice sunt la fel și prin urmare, nu toate sunt influențate la fel de suplimentele cu antioxidanți. Majoritatea medicației chimioterapice nu se bazează pe creșterea radicalilor liberi de oxigen, a stresului oxidativ, ca metodă terapeutică principală. Dintre cele care cresc radicalii liberi de oxigen, avem – cisplatinul, adriamicina, bleomicina, mitomicina C. Însă, în unele studii, s-a observat că unii antioxidanți, cum ar fi vitamina C, au scăzut eficiența chimioterapiei, deci au scăzut utilitatea tratamentului, prin alt mecanism decât cel de diminuare a stresului oxidativ.

În concluzie, consider că sunteți mai în siguranță, în timpul tratamentului oncologic, dacă apelați la piață și antioxidanții din plante, decât să mergeți la farmacie și să apelați la dozele mari de suplimente.

Bibliografie

  1. https://www.nccih.nih.gov/health/antioxidants-in-depth
  2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/
  3. https://academic.oup.com/ajcn/article/63/6/985S/4650777?login=true
  4. The Role of Antioxidants in Cancer, Friends or Foes? By B. Poljsak1 and I. Milisav. Current Pharmaceutical Design, 2018, 24, 5234-5244.
  5. Yasueda A, Urushima H, and Ito T. Efficacy and Interaction of Antioxidant Supplements as Adjuvant Therapy in Cancer Treatment: A Systematic Review. Integr Cancer Ther. 2016: 1: 17-39.
Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close