Anemia în cancer. Ce mănânc dacă am globulele roșii și hemoglobina scăzute?
Dacă ești un pacient cu cancer, unul dintre lucrurile pe care le vezi, cel mai des, în analizele tale, este prezența anemiei. Pentru a înțelege ce este anemia și ce poți face să o combați, articolul va aborda următoarele idei
Cuprins
- Ce este anemia?
- Cum punem diagnosticul de anemie?
- Cauze și tipuri de anemie posibile la pacientul oncologic
- Soluții alimentare pentru anemie
Pacienții când văd că sunt anemici, în mod normal, vor să rezolve problema. Dar ca să găsim soluția trebuie întâi să înțelegem cum poate să apară anemia și când putem să facem ceva, cum ar fi să modificăm alimentația sau să luăm suplimente, și când trebuie să ne ajute oncologul, pentru că problema nu ține de alimentație sau de stilul de viață.
Ce este anemia?
Anemia este o afecțiune care presupune valori scăzute ale eritrocitelor sănătoase (eritrocite = globule roșii – celulele sangvine care transportă oxigenul către organe).
Cum punem diagnosticul de anemie?
Anemia se defineşte ca fiind scăderea hemoglobinei şi a hematocritului sub valorile normale corespunzătoare vârstei şi sexului. Hemoglobina este o proteină care conține fier și care se găsește în interiorul globulelor roșii și funcția ei este de a transporta oxigenul de la plămâni la celulele organismului nostru.
Deci, la modul cel mai simplu, diagnosticul de anemie se pune pe baza unei analize numite hemoleucogramă, care cuprinde valorile eritrocitelor, hemoglobinei și hematocritului.
Cauze și tipuri de anemie posibile la pacientul oncologic
Sigur, există multe posibile cauze de anemie, dar o să ne concetrăm asupra motivelor care pot aparea din cauza cancerului sau a tratamentului oncologic.
- Hemoragia – anemia la pacienții cu cancer poate să apară din cauza pierderii de sange, fie pierderea de sânge pentru că tumora sângerează, fie pierderea de sânge în urma unei intervenții chirurgicale. Acestea NU sunt cauze alimentare și trebuie să discutați cu oncologul sau chirurgul vostru pentru a vedea ce soluții există.
- Tratamentele oncologice – chimioterapia este cea care determină apariția anemiei cel mai des. Chimioterapia cauzează anemie pentru că oprește producția de globule roșii la nivelul măduvei osoase. Unele protocoale de chimioterapie dau mai frecvent anemie față de altele (de exemplu – cisplatin, carboplatin, oxaliplatin etc) și este cu atât mai posibil să apară anemia sau să fie mai pronunțată cu cât faceți mai multe cicluri de tratament.
- Deficit de fier
- Deficit de folați (acid folic)
- Deficit de vitamina B12
În afară de valoarea globulelor roșii și a hemoglobinei, ne interesează să știm și care este valoarea în sânge a fierului, a acidului folic și a vitaminei B12, pentru că și acestea pot fi cauze ale anemiei.
Soluții alimentare pentru anemie
Valoarea fierului din sânge o aflăm printr-o analiză numita sideremie. Lipsa fierului poate să fie cauza în sine a anemiei sau să contribuie la o anemie deja existentă din alte cauze.
Marea majoritate a oamenilor asociază ideea de anemie doar cu lipsa fierului, dar, după cum vedeți, lucrurile sunt mai complicate. Deci înainte să vă hotărâți să luați suplimente de fier, este absolut necesar să vedeți dacă chiar asta este cauza anemiei.
Dacă avem dovada existenței lipsei de fier, atunci putem să ne concentrăm pe surse alimentare de fier, dacă deficitul este mic sau dacă deficitul este mare să luăm și suplimente de fier de la farmacie. Pentru suplimentare este neapărat necesar să discutați cu oncologul vostru, înainte să vă hotărâți ce și cât să luați. Dacă vi se prescrie un supliment oral de fier, este important să știti că acestea pot da constipație.
Alimente bogate în fier sunt
- Scoicile
- Ficatul
- Semințele de dovleac
- Familia de alune, fistic, migdale, caju
- Mușchiul de vită, oaie
- Copanele de pui și curcan
- Ciocolata neagră, pudra de cacao
- Fasole albă, linte, boabe de soia
- Orez integral, grâu integral, quinoa, hrișcă, ovăz, mei
- Frunzele verde închis
- Tofu
- Roșii uscate
- Caise uscate
Pe lângă faptul că avem nevoie de surse alimentare fier, este important să ne asigurăm și că acesta se absoarbe cât mai bine. Absorbția fierului, mai ales a fierului din plante, crește dacă se asociază cu vitamina C. Deci lângă un aliment cu fier, puneți și un aliment cu vitamina C (citrice, mango, căpșuni, kiwi, roșii, conopidă, brocoli, ardei gras etc).
Atentie !!!
Ceaiul negru, ceaiul verde, infuzia de mentă și cafeaua să le beți la 2 ore după masă, pentru că scad absorbția fierului.
Calciul (mai ales cel din suplimente) scade absorbția fierului din plante, deci dacă aveți de luat și suplimente de calciu, luați-le la distanță de masă.
Bun, dar lipsa fierului nu este singura cauza de anemie. Ca să fim siguri că știm cauza anemiei trebuie să vedem și valoarea vitaminei B12 și aceea a acidului folic.
Scăderea vitaminei B12 apare mereu la pacienții cu cancer gastric care au suferit o gastrectomie, adică o operație prin care s-a taiat o parte din stomac sau tot stomacul. Acești pacienți trebuie să suplimenteze vitamina B12 în mod injectabil, pentru că în lipsa stomacului, nu mai avem factor intrinsec (secretat în stomac), necesar pentru ca vitamina B12 să se poată absorbi apoi în intestin.
Vitamina B12 poate să scadă și din cauza lipsei de aport, adică din cauză că nu există în ceea ce mâncați. Acest lucru se întâmplă la persoanele vegane, pentru că vitamina B12 se găsește doar în produsele de origine animală.
Atenție!!! și unele medicamente pot să scadă absorbția vitaminei B12 din mâncare și să ducă la apariția anemiei. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt – medicamentele pentru aciditatea crescută a stomacului cum ar fi omeprazol, esomeprazol, pantoprazol. Dacă aveți de luat astfel de medicamente pe o perioadă lungă, este posibil să aveți o problemă cu absorbția vitaminei B12.
Pentru verificarea deficitului de acid folic se poate face analiza numită acid folic eritrocitar. Acidul folic poate să scadă din cauză că nu există suficient în ceea ce mâncați sau poate să scadă la pacienții cu cancer gastric, la care a fost operat stomacul.
Surse alimentare de folați
- Boabele de soia (edamame)
- Linte, năut, fasole neagră
- Sparanghel
- Spanac
- Brocoli
- Avocado
- Mango
- Salata verde
- Porumb dulce
- Portocale
Este important să știi că dacă ești anemic o să te simți mai obosit, o să simți că respiri mai greu, că te doare capul, că ai palpitații. Așa că până se rezolvă anemia, mai ales dacă aceasta este severă, nu faceți activitate fizică grea.
Anemia poate să fie cauzată de lipsuri în alimentație, dar la rândul ei, o dată ce anemia există și mai ales dacă este severă, ea poate să îți afecteze capacitatea de a mânca, pentru că anemia poate duce la apariția stomatitei – adică inflamarea dureroasă a mucoasei din interiorul gurii, poate să afecteze tranzitul intestinal, poate să contribuie la indigestie.
Prin urmare, dacă ești diagnosticat cu cancer trebuie să știi că sunt șanse mari să devii anemic, dar motivele anemiei pot să fie multe și este neapărat necesar să discuți cu oncologul tău că să vă puteți da seama împreună ce puteți face pentru a rezolva situația.
Bibliografie
- https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/low-blood-counts/anemia.html
- https://emedicine.medscape.com/article/198475-overview
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
- A Guide to Oncology Symptom Management 2nd Edition, ONS Publications Department