Alimentatia și cancerele din sfera ORL
Vom discuta despre:
- care sunt cancerele ORL;
- factorii de risc și prevenția cancerelor din sfera ORL;
- alimentația în timpul tratamentului;
- importanța stilului de viață după ce terminați tratamentul.
1.Întâi să înțelegem care sunt cancerele din sfera ORL.
Denumite și cancere de cap și gât, acestea sunt tumorile localizate la nivelul – gurii, faringelui, laringelui, nasului și sinusurilor.
Aceste cancere prezintă probleme alimentare serioase deja înainte de începerea tratamentului. Pentru că tumorile apar în zonele care au legătură cu mestecatul și înghițititul, de cele mai multe ori, primul semn al apariției acestor boli este faptul că persoana mănâncă mai greu. Persoanele cu cancere de cap și gât slăbesc deja înainte să ajungă la doctor și să fie diagnosticați. Deci alimentația va fi o parte foarte importantă din tratamentul acestor boli.
2.Factorii de risc
Factorii de risc pentru cancerele ORL sunt, în primul rând, consumul de tutun și alcool. Cu cât persoana fumează și bea mai mult și pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât este mai posibilă îmbolnăvirea.
Unele tipuri de mâncare cresc riscul. Din fericire, multe nu sunt consumate la noi, dar sunt foarte cunoscute în unele țări din Asia. Acestea sunt peștele conservat cu sare, în stil chinezesc (cantonez) și mestecatul frunzelor nucii de Areca.
Însă sunt și obiceiuri alimentare care se întâlnesc și la noi despre care avem dovezi că vor crește riscul de cancere ORL, cum ar fi – consumul crescut de carne ultraprocesată și carne roșie.
De asemenea, obezitatea reprezintă un factor de risc pentru unele dintre aceste cancere.
Un factor de risc important este infecția cu HPV, adică virusul papiloma ce poate infecta omul. Poate că ați auzit de virusul papiloma sau HPV în legătură cu cancerele ce apar în zona genitală (col uterin). Dar tocmai pentru că este o boala cu transmitere sexuală, infecția se poate întâlni și în gură sau gât și în toate cazurile crește riscul de cancer. Vestea bună este că există vaccin împotriva virusului HPV. Este o metodă bună și sigură de a vă proteja.
Exista și factori de risc care țin de anumite locuri de muncă, care expun persoanele la azbest, formaldehidă și rumeguș. Dacă expunerea este în cantități mari și prelungită de-a lungul anilor, poate contribui la apariția bolii.
3.Factori alimentari care scad riscul de boală
- consumul de legume;
- posibil consumul de cafea;
- un stil alimentar sănătos care ne ajută să ne păstrăm greutatea în limite normale.
4.Simptomele asociate cancerelor ORL
Semnele apariției unor astfel de boli, având în vedere, localizarea tumorilor la nivelul capului și gâtului, pot să fie:
- dificultăți de alimentație;
- scăderea în greutate;
- proteza dentară care nu se mai potrivește;
- oboseală;
- miros rău în gură;
- dureri în gât;
- modificarea vocii;
- dificultăți de respirație.
5.Problemele alimentare ce apar în timpul tratamentului
Tratamentul oncologic al cancerelor ORL poate să cuprindă, după caz, o combinație între următoarele – operație chirurgicală, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie.
Fiecare etapă de tratament poate să cauzeze anumite problemă alimentare și le vom discuta pe rând.
Radioterapia
Este foarte important să fiți pregătiți din punt de vedere alimentar pentru perioadă aceasta de tratament, adică să aveți unde să mâncați/gătiți mâncare moale, pasată sau lichidă. Veniți cu un blender/mixer de acasă, dacă faceți tratament în alt oraș, decât cel în care locuiți.
Problemele principale sunt:
- modificare gustului;
- scăderea cantității de salivă;
- durerea în gât ți dificultatea de a înghiți;
- secreții groase în gât, care sunt greu de înghițit;
- greața;
- lipsa poftei de mâncare;
- inflamarea și ulcerarea mucoasei gurii și a gâtului;
- suprainfecție cu candida.
Un alt lucru important este să vorbiți cu medicul radioterapeut și să aflați dacă vă recomandă montarea unei gastrostome.
Gastrostoma este un tub montat direct în stomac și prin care se poate pune mâncarea. Pentru a înțelege mai multe despre gastrostomă și cum să o folositiți, am o serie întreagă de clipuri făcute special pentru alimentația pe tub. Click aici.
Chimioterapia
Problemele principale sunt:
- greața și vărsăturile;
- modificarea gustului;
- modificarea mirosului;
- diaree;
- constipație;
- modificare glicemiei – mai ales dacă sunteți deja diabetic;
- lipsa poftei de mâncare;
- inflamarea și ulcerarea mucoasei gurii și a gătului.
Chirurgia
Poate să modifice forma limbii, a gurii în general, a gâtului. Prin urmare, problemele principale sunt:
- dificultățile de a înghiți, unele temporare, adică imediat după operație, altele definitive;
- durerea post operatprie;
- scăderea secreției salivare;
- modificarea gustului;
- modificarea mirosului;
- trismusul – adică limitarea capacității de a deschide gura;
- regurgitarea – adică reîntoarecerea alimentelor pe nas, din cauză că există acum o gaură de comunicare nouă, post operatorie;
- dureri la nivelul maxilarului si a articulatiei temporo mandibulare.
Imunoterapia
Problemele principale sunt:
- diareea;
- greața;
- mucozita – adică inflamarea sau ulcerarea mucoasei gurii și a gătului;
- lipsa poftei de mâncare;
- hiperglicemia – adică creșterea glicemiei.
Deci toate etapele de tratament pot să creeze dificultăți de alimentație.
6.Stilul de viață după terminarea tratamentului
După terminarea tratamentului, problemele de alimentație nu dispar imediat. Alimentarea cu mâncare lichidă sau pasirată poate să continue mai multe săptămâni.
Adesea este util, după tratament să discutați cu un logoped. Acesta este un specialist care se ocupă cu vorbirea, dar tot acești specialiști sunt și cei care știu cel mai bine exerciții fizice bune pentru mușchii gurii și ai gâtului și vă pot ajuta să vă recuperați cât mai mult din capacitatea de a mânca normal.
Este important, după tratament, să luați înapoi în greutate, dacă ați slăbit semnificativ în timpul tratamentului, de preferat făcând și o formă de mișcare care să vă ajute să recuperați și masa musculară.
Nu fumați, nu beți alcool și încercați să aveți o alimentație echilibrată după terminarea tratamentului.
Biografie
- https://www.wcrf.org/dietandcancer/mouth-pharynx-larynx-cancers/
- https://www.wcrf.org/dietandcancer/nasopharyngeal-cancer/
- Oncology nutrition for clinical practice. 2nd Edition. ONDPG.
- https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/ESPEN-practical-guideline-clinical-nutrition-in-cancer.pdf
- https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/PIIS0261561417302285.pdf