Află ce poți mânca în dietă neutropenică!

  1. Ce este dieta neutropenică?

Dieta neutropenică, după cum îi spune și numele, este un plan alimentar pentru persoane cu neutropenie. Scopul dietei este să conţină alimente şi să folosească metode pentru gătit care să scadă riscul de toxiinfecţii alimentare. Este o dietă cu o încărcătură mică de microbi, limitând şansele apariţiei infecţiilor.

  1. Care pacienti cu cancer au nevoie de dieta neutropenică?

Această dietă este recomandată pacienţilor care au avut nevoie de un transplant, timp de 100 de zile după procedură. Este posibil ca oncologul să recomande un astfel de regim şi altor pacienţi pe care îi consideră cu sistemul imunitar compromis, dar nu există dovezi ca ar avea utilitate.

  1. Indicaţii generale despre alimente în timpul dietei neutropenice

Scopul principal al dietei este limitarea prezenţei microbilor în alimente şi practicarea regulilor de igienă alimentară.

Evitaţi:

  • carnea crudă sau gătită superficial, dar şi mezelurile (salam, şuncă, hot-dog etc), dacă nu le ridicaţi la temperaturi înalte înainte să le mâncaţi acasă;
  • alimentele afumate, dacă nu le ridicaţi la temperaturi înalte înainte să le mâncaţi acasă;
  • sushi şi alte variante de peşte crud sau fructe de mare crude;
  • ouă crude sau gătite puţin;
  • salate;
  • produse nepasteurizate;
  • germeni cruzi de plante;
  • mâncarea gătită de mai mult de 48 de ore.
  1. Tehnici corecte pentru prepararea alimentelor
  • spălarea corectă, cu săpun, pe mâini înainte să gătiţi sau să mâncaţi;
  • spălaţi foarte bine, cu apă călduţă, toate alimentele ce urmează a fi gătite. Inclusiv fructele cu coajă groasă (pepene, portocală) trebuie foarte bine spălate înainte de a fi tăiate, pentru a nu introduce microbi în timpul tăierii;
  • nu folosiţi tocător de lemn pentru a tăia alimentele;
  • folosiţi tocătoare separate pentru carne şi pentru legume/fructe
  • folosiţi mereu vase curate pentru a servi masa.
  1. Cum păstrăm corect alimentele
  • nu ţineţi mâncarea în afara frigiderului multă vreme;
  • alegeţi temperatura frigiderului 4 grade celsius;
  • alimentele cumpărate gata îngheţate trebuie puse cât mai repede la congelator;
  • puneţi mâncarea rămasă la frigider;
  • mâncarea rămasă trebuie mâncată sau aruncată în următoarele 48 de ore de când a fost gătită şi nu trebuie reîncâlzită mai mult de 1 dată;
  • dezgheţaţi mâncarea fie prin lăsarea în frigider, fie prin punere în cuptorul cu microunde şi gătire imediat după aceea. Nu lăsaţi mâncarea la dezgheţat pe masă;
  • nu puneţi mâncare fierbinte în frigider pentru că aceasta poate creşte temperatura din interiorul frigiderului.
  1. Alimente permise în dieta neutropenică
Grupă alimentară Alimente permise din grupă
Cereale, făinoase

Pâine, covrigi, brioşe, vafe, clătite

Cipsuri din porumb, grâu, rondele de orez, cipsuri tortilla, popcorn, covrigei

Orez, paste, cus-cus şi orice alt cereal sau produs din cereale atâta timp cât sunt gătite la temperaturi  înalte

Lapte şi produse din lapte

Lapte pasteurizat şi produse din lapte pasteurizat

Brânze care se vând împachetate gata

Îngheţată, şerbet, budinci  gata făcute, dacă scrie că sunt din lapte pasteurizat sau dacă sunt făcute acasă din lapte pasteurizat

Ouă Ouă bine gătite sau produse gata făcute care fie conţin ouă bine gătite sau produse din ou pasteurizate
Carne

Carne bine gătită

Mezeluri doar dacă sunt bine gătite

Peşte, creveţi, homari, raci doar dacă sunt foarte bine gătiţi

Produse ultraprocesate din carne doar dacă sunt gata împachetate şi au fost gătite la temperaturi înalte

Fructe şi legume

Legume şi fructe spălate şi gătite bine

Legume şi fructe din conserve

Legume şi fructe congelate bine spălate

Sucuri sau piureuri din legume fructe ori proaspăt făcute, la temperaturi înalte, ori pasteurizate

Fructe uscate împachetate, nu la vrac

Condimente (marar, pătrunjel, piper, paprika etc)

Legume şi fructe cu coajă, care pot fi curăţate de coajă , după ce au fost bine spălate (banană, avocado, pepene, mango, avocado)

Familia de seminţe, nuci, alune – fie cumpărate gata împachetate, pentru ca acestea sunt pasteurizate; fie băgate la cuptor sau prăjite acasă.

Băuturi

Apă de la robinet – dacă nu sunteţi convins de igiena ţevilor, puteţi să o fierbeţi şi să o răciţi

Apă minerală

Sucuri de fructe pasteurizate

Băuturi îmbuteliate sau la conservă

Cafea

Ceai

Lapte vegetal (soia, orez, cocos etc ) pasteurizat

Suplimente orale nutriţionale (de tipul – Fresubin, Nutricomp, Nutridrink etc)

Condimente şi alte produse care dau gust

Sare, zahăr, piper

Pătrunjel, mărar, busuioc, oregano etc

Miere pasteurizată

Ketcheup, muştar, sos de soia, sos barbeque

Oţet, ulei

Unt

Maioneză de la magazin

  1. Medicamente interzise

Nu luați suplimente, remedii homeopate sau produse naturiste pentru că nu există reguli clare despre cum sunt aceste produse făcute sau cum sunt ele stocate.

  1. Sfaturi pentru pacienți și aparținători
  1. Atenție la mesele la restaurant – nu avem cum să știm dacă produsele au fost bine păstrate sau suficient gătite. Cel mai sigur lucru care poate fi comandat la restaurant este pizza proaspăt scoasă din cuptor.
  2. Cumpărați suficiente recipiente în care să păstrați mâncarea.
  3. Puneți etichete pe recipientele din frigider, ca să știți până când trebuie mâncate

Bibliografie

  1. https://www.mskcc.org/experience/patient-support/nutrition-cancer/diet-plans-cancer/neutropenic-diet
  2. https://hillman.upmc.com/patients/community-support/education/miscellaneous/neutropenic-diet
  3. https://spcare.bmj.com/content/9/4/425
Facebook
YouTube
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close